En god start

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Sådan kommer du i gang

Det er ikke særligt dyrt at komme i gang med at holde akvariefisk. Ofte har din dyrehandler et færdigt startsæt, der indholder alt, hvad du har brug for. Har du selv lyst til at sammensætte akvarie, dekorationsmaterialer og teknik, har han et stort sortiment at vælge ud fra.

Akvariet

Det vigtigste er selve akvariet. Det består af glasflader, som er limet sammen med siliconelim. I de mindste størrelser har de sjældent ramme. De lidt større modeller har en ramme af enten aluminium eller plast.

Køb et akvarie af et anerkendt fabrikat. Ærgrelserne er alt for store, hvis akvariet ikke holder. Husk at akvariet skal have et dæksglas, som reducerer vandfordampning og forhindrer fisk i at springe ud.

Placer akvariet et sted, hvor det ikke får indfaldende sollys og læg en flamingoplade under glasbunden.

Den udligner eventuelle skævheder i underlaget. Hvis du køber et bord, der er specialfremstillet til akvarier, behøver du intet underlag. Vil du være helt sikker på at undgå ubehagelige overraskelser, er det en god idé at lave en tæthedsprøve, inden du begynder på indretningen. Fyld akvariet med vand, og lad det stå natten over. Tap derefter vandet af igen.

Varmelegeme

Et varmelegeme er også nødvendigt. En termostatstyret stavvarmer er den mest enkle løsning, men der er også mulighed for at få pumper med indbygget varmelegeme. I et selskabsakvarie, hvor du ønsker at holde en blandet fiskebestand, er en temperatur mellem 22 og 26 grader som regel passende. Vær dog opmærksom på de forskellige fiskearters individuelle behov.

Filter

Et filter er svært at undvære. Det hjælper til med at holde vandet klart og rent. Et nystartet filter virker kun som mekanisk filter. Det vil sige, at det fjerner slampartikler, døde planterester og foderrester fra vandet. Når filteret er indkørt, typisk efter 2-6 uger, laver det også en biologisk rensning af vandet. Millioner af små bakterier, som sidder i filtermaterialet, hjælper til med at nedbryde næringsstoffer. Desuden skaber filteret vandbevægelse, som gavner både fisk og planter.

Filtre fås i mange forskellige udførelser og prislag. Et godt valg til små og mellemstore akvarier er en indvendig filterpumpe. Ønsker du større effekt, er en udvendig filterpumpe løsningen. Se udvalget hos din dyrehandler. Filtermaterialet er ofte perlonvat eller skumplast.

Akvarielampe

Du har også brug for en akvarielampe. Til et akvarie i standardstørrelse er et lysarmatur med lysstofrør det bedste. Lysstofrørene giver et godt lysudbytte, og minimal varmeudvikling. Til større akvarier kan halogen eller kviksølvlamper være et godt alternativ. Almindelige glødelamper er ikke særlig økonomiske i brug. En akvarielampe er fremstillet af aluminium, og passer i størrelse og farve til akvariet. Belysningstiden bør være cirka 14 timer i døgnet.

Bundlag

Når du har valgt akvarie og teknik, er det på tide at begynde indretningen. Bundlaget skal først i. I selskabsakvariet bør bundlaget være grus. Vælg grus med en kornstørrelse på 2-4 millimeter, og gerne en brun til rødbrun kulør. Hvis du skal have maller, barber eller smerlinge i akvariet, bør du ikke vælge grus med skarpe kanter. Det kan beskadige fiskenes munddele under fødesøgningen. Før du anvender gruset, bør det skylles grundigt i flere hold rent vand. Først når skyllevandet ikke længere er grumset, kan du fylde grus i akvariet. Lad bundlaget stige op mod bagruden. Det giver den smukkeste virkning.

Dekorationsmaterialer

Sten og trærødder giver et spændende visuelt modspil til de grønne planter – og er med til at underbygge illusionen om et kig ind i naturens undervandsverden.
Vælg afrundede sten, og lad dem altid ligge ned på en eventuel flad side, ganske som de gør i naturen. Det virker også godt at lade bundlaget dække stenene delvist.
Tynde spanskrør kan bruges til at illudere en rørskov.
Anbring dekorationsmaterialerne så de skjuler pumpe og varmelegeme – og sørg for at holde en del af forgrunden fri, så fiskene har fri svømmeplads.

Baggrund

I akvarieforretningen finder du et udvalg af fotostater, som eksempelvis ligner en flodbred med sten og trærødder. Et stykke ensfarvet karton (lys blåt eller grønt) kan også bruges.
Vil du gøre noget ekstra ud af baggrunden, kan du lave en baggrundskasse af træ. Den kan beklædes med sten, trærødder og siv efter egen smag

Vand

Når dekorationsmaterialerne er på plads, kan du begynde at fylde vand i akvariet. Stil en skål ned i bunden af akvariet, og hæld vandet ned i den så undgår du, at bundlaget hvirvles op over sten og trærødder.

Vandet kan fyldes i ved hjælp af en haveslange eller en vandkande. Du kan enten bruge almindeligt ledningsvand, eller spæde det op med regnvand. Et tilskud af regnvand sænker hårdhedsgraden i ledningsvandet, hvilket som regel er en fordel under danske forhold. Du kan også sænke hårdhed og pH-værdi ved hjælp af vandplejemidler.

Fyld kun akvariet halvt op, så er det lettere at komme til at plante.