Kort om Kaniner

Pasningsvejledning for Kanin 1. Dyreart Kanin (Oryctolagus cuniculus domestica). 2. Fuldvoksen størrelse Kaninens størrelse som fuldvoksen varierer fra race til race. Den største race, Belgisk Kæmpe, kan veje op til 10 kg, den mindste race, Hermelin, vejer ca. 1 kg. 3. Forventet levealder Kaniner bliver for de flestes vedkommende 6-8 år. 4. Anbefalet størrelse og… Read more »

Guldfisk

Guldfisken er næsten blevet et symbol på vand i haven. Ikke ufortjent, for den er en af de mest hårdføre og smukke fisk i udvalget. Faktisk er den også en fisk med et stykke spændende kulturhistorie bag sig. Den er ikke, som mange tror, en variant af vor hjemlige karudse, men en gylden form af… Read more »

Guldemde

Guldemden er en gylden variant af vor hjemlige rimte. Den er en livlig stimefisk, som er meget synlig, da den ofte svømmer i stime nær overfladen. I havedammen sørger den selv for en del af sin kost. Når sommeraftenens insekter sværmer for tæt på vandoverfladen, springer guldemden gerne op og griber dem i luften. Kosten… Read more »

Solaborre

– Lepomis gibbosus Solaborren er en smukt farvet fisk, som er indført til Europa fra Amerika, og findes nu vildtlevende mange steder i Mellem- og Sydeuropa. I havedammen æder den gerne vandinsekter og små krebsdyr, men trives også fint på frostfoder. Solaborren er fredelig over for andre fisk, men kan dog være revirhævdende i legetiden… Read more »

Amazonpapegøje

Amazonpapegøjer hører til familien af »egentlige papegøjer« (Psittacidae). De findes i mange forskellige arter i naturen i Syd- og Mellemamerika. Mindst 15 arter opdrættes hyppigt af opdrættere i Danmark, så det er muligt at anskaffe en ungfugl, der fra starten er vænnet til et liv som burfugl blandt mennesker, hvilket er utroligt vigtigt for fuglens… Read more »

Fugleedderkop

Hver gang man anskaffer sig et levende dyr, er det vigtigt at lære så meget om det, som man overhovedet kan. Det gælder selvfølgelig også for fugleedderkopper, så man på den måde kan sikre sine dyr de bedst tænkelige forhold Sociale behov/floksammensætning De fleste fugleedderkopper der holdes i fangenskab tilhører familien Theraphosidae, en undergruppe indenfor… Read more »

Græsk Landskildpadde

(Maurisk og hermannsk landskildpadde) Der findes mange slags skildpadder. Både hav-, sump- og landskildpadder. Den græske landskildpadde var tidligere almindelig som familiedyr, men er i dag en truet slægt (på liste 1 hos Cites). Sociale behov/floksammensætning Når man køber en græsk landskildpadde er det vigtigt at sikre sig, at der er tale om et fangeskabsopdrættet… Read more »

Hamster

Om hamstere Der findes mange forskellige hamsterslægter, der har forskellig levevis og behov. Guldhamster (Mesocricetus auratus), kinesisk (“dværg”-) hamster (Cricetulus griseus) og ægte dværghamstere (Phodopus spp.), f.eks. Campbells dværghamster (Phodopus campbelli), vinterhvid dværghamster (Phodopus sungorus) og Roborovskis dværghamster (Phodopus roborovskii) er blot nogle af de mange hamsterslægter, der findes. Denne vejledning skal ses som en… Read more »

Kvælerslange

Denne pasningsvejledning gælder primært for følgende arter: Kongepython (Python regius), tæppepython (Morelia spilota), Childrens pythoner (Antaresia childreni og Antaresia maculosa) og kongeboa (Boa constrictor). Kvælerslanger er ikke sociale dyr, og det er derfor ikke i modstrid med dyrets natur eller synd at holde dem enkeltvis. Man kan holde flere dyr af nogenlunde samme størrelse sammen,… Read more »

Kæmpetusindben

Kæmpetusindben er leddyr, der hører til klassen Diplopoda (Tusindben). De mest almindelige kæmpetusindben i Danmark er eksemplarer af to arter, der stammer fra Østafrika. Ingen af dem har noget dansk navn, derfor bruger vi her de latinske betegnelser. Sociale behov/floksammensætning Archispirostreptus gigas (art af slægten Archispirostreptus): Længde op til 28 cm. Dette er et af… Read more »

Moskusskildpadde

Moskusskildpadden er en sumpskildpadde, som tilbringer en stor del af tiden i vandet. Den findes i naturen i Nord- og Centralamerika Moskusskildpadder er ikke et udpræget socialt dyr i naturen, men kan som regel med fordel sagtens holdes i små grupper/par, f.eks. to hunner og en han. Kønsmodne hanner skal man dog passe på med… Read more »

Pragtfinke

Pragtfinkerne (familien Estrildidae) er en gruppe på ca. 120 forskellige arter af farvestrålende små fugle fra Afrika, Australien og de varmere dele af Asien. Gruppen hører til spurvefuglene (orden: Passeriformes ). Der opdrættes mange pragtfinkearter, nogle af dem, man ofte finder i handelen herhjemme, er f.eks. zebrafinke (Taenopygia guttata), risfugl (Padda oryzivora) og kulturfuglen mågefinke… Read more »

Rottesnog

Rottesnogene hører alle til de ugiftige snoge. De er nemme at passe i fangenskab, og er gode “begynder”-slanger. Der findes flere slags rottesnoge, og de er udbredte i Nordamerika, Europa og Asien. Denne vejledning kan betragtes som gældende generelt, men det kan være godt at læse mere detaljeret, om præcis den slange-art du har: Sociale… Read more »

Russisk Landskildpadde

Der findes mange slags skildpadder. Både hav-, sump- og landskildpadder. Den russiske landskildpadde var tidligere almindelig som familiedyr, men er i dag en truet dyreart. Sociale behov/floksammensætning Når du køber en russisk landskildpadde, er det vigtigt at sikre sig, at der er tale om et fangenskabsopdrættet (mindst 2. generations-opdræt) eksemplar. Vildfangne dyr vil ofte være… Read more »

Rødøret Terrapin

Det er ikke længere tilladt at importere rødøret terrapin til EU, men det er fuldt ud legalt at holde og forhandle dem i Danmark. I stedet ser vi, at andre arter af amerikanske terrapiner bliver importeret, og de skal generelt holdes på samme måde. Det kan f.eks. være: Guldskildpadder (Chrysemys picta) Landkortskildpadder (Graptemys) og Floridaterrapiner… Read more »

Snegleskink

Sociale behov/floksammensætning Snegleskinken er overvejende et socialt dyr, skønt den ikke er tæt knyttet til en decideret flok eller gruppe i naturen. Kan derfor holdes flere sammen, f.eks. som par. De kan evt. sættes flere sammen i en lille gruppe, dog må der kun være én han, og man skal altid overvåge, om der forekommer… Read more »

Kom godt i gang med Hills

På denne side kan du læse om sund og nærende foder til din hvalp eller killing. Nederst på siden får du din rabatkupon på 150 kr. som du kan indløse i din lokale Bonnie butik. Hvorfor er korrekt ernæring vigtigt ? Din hvalp eller killings fordøjelse er meget følsom, så for at skabe den bedste… Read more »

Strømpebåndssnog

F.eks. rødsidet strømpebåndssnog (Thamnophis sirtalis parietalis) eller Thamnophis sirtalis sirtalis, der er flere arter/underarter af Thamnophis i handelen i Danmark. Sociale behov/floksammensætning Strømpebåndssnoge er i naturen sociale, og flere hunner og hanner kan holdes sammen. Observer dog om særligt hannerne slås meget. Hvis det er tilfældet, skal de selvfølgelig skilles ad. Fodring Fodres to gange… Read more »

Kornsnog

Terrariet Kornsnogens terrarium indrettes med akvariegrus, barkflis eller miljøstrø som bundlag. Grene, sten og store barkstykker bruges til skjul og til at snogen kan gnubbe sig på dem under ham-skiftet. En stor vandskål som hele snogen kan være i er nødvendig, så den har mulighed for at bade. For at opnå en optimal varme i… Read more »

Padder

Forskelle på padder og krybdyr Krybdyr og padder er nært beslægtede dyregrupper, som har valgt hver sin vej på udviklingens stamtræ. Padderne er de ældste, og var ophav til de første krybdyr. Da padderne er afhængige af vand, når de skal formere sig, har de aldrig formået at sprede sig til så mange forskellige landskaber… Read more »

Landskildpadde

Landskildpadder bruger størstedelen af deres tid på land, men de holder af at få et bad engang imellem. Landskildpaddernes tæer er næsten vokset sammen til noget, der ligner en klumpfod. Skjoldet er højt hvælvet. Landskildpadder lever overvejende af planteføde. Terrarium til landskildpadder Landskildpadder kan i sommertiden trives udendørs i en løbegård, og en del arter… Read more »

Sumpskildpadde

Sumpskildpadder tilbringer en stor del af deres tid i vandet, og lever altid nær vandløb, moser eller søer. De er kødædende, og fanger størstedelen af deres føde i vandet. Derfor er de fra naturens hånd godt udrustet til et amfibisk liv. Deres tæer er forsynet med lange kløer, og de har svømmehud mellem tæerne. Deres… Read more »

Skildpadde Tips

I panser og plade Da dinosaurernes havde deres storhedstid, i kridttiden for 125 millioner siden, havde skildpadderne allerede lagt adskillige millioner af år bag deres stumpede haler. De pansrede krybdyr, fra dengang lignede i grundformen de arter, vi har i dag – men nogle af dem var meget større. En af den tids giganter var… Read more »

Sygdomme hos skildpadder

Alvorlige sygdomme er meget sjældne hos skildpadder – blot du sørger for, at de får en god daglig pleje. Forkølelse og andre småskavanker er mere almindelige – men også mere harmløse. Er du i tvivl om diagnosen, bør du kontakte en dyrelæge. Forkølelse Symptomer:Kraftig næseflåd, der varer ved i måneder, og som medfører manglende appetit… Read more »

Vandrende Pind

Vandrende pinde er insekter, der hører til ordenen Phasmatodea (andre gængse navne er Phasmida, Cheleutoptera og Phasmatoptera), hvoraf der findes flere familier, som samlet indeholder ca. 2.500 arter, og dermed også et utal af farver og ikke mindst former og størrelser. Sociale behov/floksammensætning Den længste “pind” måler lidt over 30 cm (ca. 50 hvis man… Read more »

Trådalger

Trådalger kan være en virkelig plage i perioder med varmt og solrigt vejr. De kendes let på de lange fine hårtynde fibre. Da de er fastsiddende, er det umuligt at fjerne dem ved hjælp af UV-filtrering, som kun hjælper på de fritsvævende alger. En af måderne at begrænse trådalgernes vækst på er at fjerne algerne… Read more »

Planter

Planter og plantning De smukke åkander og nøkkeroser, der vugger med deres spraglede hoveder på dammens overflade, lokker mange haveejere til at etablere en dam. Udover den dekorative virkning har planterne også en biologisk mission. De er med til at forbruge affaldsstoffer i vandet, og de producerer ilt. Det er dog langt fra alle planter,… Read more »

Vand i Haven

– men hvordan? Hvis du har fået lyst til at få din egen vandhave, har du en masse spændende muligheder for dig. En havedam er en blanding af natur og kultur, og der findes næppe to mennesker, der har helt samme opfattelse af, hvilken kombination der er smukkest. Vand i haven behøver ikke at betyde… Read more »

Dammens Gæster

Oasen i haven En havedam er en oase i haven. Defor vil den også hurtigt myldre af liv, ganske uden din hjælp. Heldigvis bestemmer du helt selv hvilke planter og fiskearter, du ønsker at holde i dammen. Selv om fisk i naturen godt kan transporteres fra sø til sø af vandfugle. Eksempelvis er æg fra… Read more »

Forår i havedammen

En dag i marts eller april sker det ældgamle mirakel igen. De første varme vinde trækker op over landet sydfra. Frosten mister sit greb, i takt med at solen støt hæver sin bane over horisonten. Buske og træer drypper. Ispanseret på dammen begynder at smelte. Det er tøbrud. Sørg først for, at alle tekniske apparater… Read more »

Praktiske tips

Placering af dam Afmærk dammens omrids med et reb eller med træpløkke, og brug nogle dage til at finde ud af om placeringen er i orden, før du begynder at grave. Lys til dammen En havedam skal have mindst 5-6 timers sol om dagen, gerne mere. Ligger dammen i fuld sol hele dagen, kan du… Read more »

Anlægning af Dam & Bæk

På disse sider kan du følge anlægningen af en havedam. Trin for trin viser vi i billeder og tekst hvordan arbejdet med dammen skrider frem. Anlæg af en vandhave vil altid være præget af de fysiske rammer og af ejerens smag. Derfor er dette kun en af de mange muligheder, du har for at opleve… Read more »

Plant en Åkande

– Sådan planter du en åkande For at give planten de bedste vækstbetingelser er det vigtigt, at den får et næringsrigt bundlag at vokse i. Da det er upraktisk med bundlag i hele dammen, planter vi nøkkerosen i en trådkurv. Vi bruger følgende ting til plantningen: Nøkkerose, vandplantejord, lertilskud, depotpiller med plantegødning, trådkurv, plantenet og… Read more »

Koikarpe

– Cyprinus carpio Koikarperne er farvestrålende opdrætsformer af den almindelige karpe. De stammer fra Japan, hvor man i årtusinder har arbejdet med karpeoprdræt. Koikarpen findes i et utal af farvevarianger, og er, med si størrelse på op til 70 centimeter, et imponerende blikfang i den større havedam. Opdrættere, der har specialiseret sig i topkvalitet indenfor… Read more »

Papegøjer

Generelt De farvestrålende papegøjer tæller langt over 300 arter, der er udbredt på alle verdensdele med undtagelse af Europa. De afviger meget i størrelse. De mindste arter (spætte-, dværg-, flagermus- og spurvepapegøjer) bliver ikke større end 8-15 centimer lange, mens de sydamerikanske araer kan opnå en længde på 90 til 100 centimeter. Når det gælder… Read more »

Undulat

Undulater (Melopsittacus undulatus) er små, strømlinede papegøjer (tilhører familien Psittacidae ), der gennemsnitligt bliver 18-20 cm lange. De er udbredt over hele Australien, hvor de lever i middeltørre til let fugtige områder. Den vilde undulat findes kun i farvevarianterne grøn eller grønlig med gult hoved, men man har i tidens løb fremavlet mange andre farvevarianter,… Read more »

Zebrafinke

Zebrafinker i naturen I naturen lever zebrafinkerne i store flokke. De er vidt udbredt over næsten hele det australske kontinent. Kun i de tørreste egne, i det indre af landet, mangler den. Dens yndlingsområde er det åbne græsland, og altid i nærheden af vand. Om det er en sø, en flod eller en lille bæk,… Read more »

Lidt Gnaverhistorie

Vi mennesker fascineres af dyr Hvad enten der er tale om bløde kæledyr, eksotiske akvariefisk eller mystiske krybdyr, fremkalder de alle en reaktion hos os. Hamsteren, marsvinet og dværgkaninen går, med deres bløde pels og nysgerrige plirrende øjne, direkte ind i hjertet på de fleste af os. Gnavere har været holdt som husdyr/kæledyr i mange… Read more »

Unger hos gnaverne

Det er spændende at få unger hos sine gnavere – især første gang, men når dine mus eller rotter får 8 unger for 4. gang inden for et halvt år, så er det måske knapt så spændende. Ikke alle gnavere er så produktive som rotter: Nogle føder unger som er fuldt funktionsdygtige ved fødslen –… Read more »

Foder

Rigtig fodring Grundpillen i alle gnaveres kostplan bør være et fuldfoderprodukt, der er specielt udviklet til den enkelte art. Da der er stor forskel på dyrenes behov for næringsstoffer, vitaminer og mineraler, er det vigtigt, at du vælger det rette foder. Spåner bruges som bundlag, og bør udskiftes regelmæssigt. Hø er et fint tilskudsfoder, og… Read more »

Valg af gnaver

Børn og kæledyr Børn er glade for dyr, men små børn bør ikke selv have det overordnede ansvar for kæledyr. Det er sundt for børn, allerede på et tidligt tidspunkt i deres opvækst, at have tæt kontakt til dyr. Derfor er anskaffelse af et kæledyr en beslutning, der kræver overvejelser. Hvem har det overordnede ansvar?… Read more »

Sygdomme

De mest almindelige sygdomme hos gnavere Gnavere kan blive syge, men heldigvis er de fleste arter ret robuste. Forudsætningen for sunde og raske dyr er, at de får en god pleje og en sund kost. Forebyggelse er bedre end helbredelse. Skulle uheldet alligevel være ude, kan du bruge nedenstående som en rettesnor. Forstoppelse Symptomer: Ekskrementer… Read more »

Skægagame

Terrariet Skægagamens terrarium indrettes med sand eller miljøstrø som bundlag, og med nogle store sten og grene som skægagamen kan skjule sig under og sole sig på. For at opnå den ønskede temperatur på 28-30 grader er det nødvendigt med en varmeplade under terrariet. På varmepladsen kan man hænge en varmelampe op over en sten… Read more »

Yemen Kamæleon

En af de mest populære kamæleoner Det skyldes for en stor del, at den er lettere at pleje end mange andre kamæleoner. Forklaringen herpå skal søges i artens naturlige biotop. I naturen Yemen kamæleonen stammer fra den sydvestlige del af den arabiske halvø, og i området omkring Taizz i Yemen er koncentration størst. Taizz ligger… Read more »

Halsbåndsleguan

Disse meget smukke dyr, skal helst holdes parvis Terrariets størrelse bør være min. 90x60x60 cm. Bundlaget skal være fint rent strandsand, i et lag af ca. 8-10 cm. Klippestykker, og trærødder sættes sådan at de danner en masse huler og sprækker. Derudover isættes også grene, så dyrene har noget at klatre i. Dagtemperaturen skal ligge… Read more »

Daggekko

Phelsuma-arter Der findes forskellige arter af Phelsuma-daggekkoer, eksempelvis: Stor daggekko – Phelsuma madagascariensis grandis Guldstøv daggekko – Phelsuma laticauda Påfugleøje daggekko – Phelsuma quadriocellata Stribet daggekko – Phelsuma klemmeri Terrarie-indretning Phelsuma-arterne kan være indbyrdes temmelig aggressive, hvilket kan forstærkes hvis pladsen er trang. Derfor skal terrariet ikke være for lille, så trives dyrene ikke godt. Da dyrene er trælevende… Read more »

Leopardgekko

Gekkoer er en stor gruppe af små øgler. Der findes over 900 forskellige arter, og leopardgekkoen er en ørkenlevende gekko. Leopardgekkoen er nem at passe, og kan anbefales til begyndere. Leopardgekkoer er sociale dyr, selvom de ikke har decideret flokdannelse i naturen, og skal derfor holdes flere sammen. Det kan være et problem at holde… Read more »

Grøn Leguan

Den grønne leguan (Iguana iguana) er almindeligt udbredt i Mellem- og Sydamerika, fra Brasilien og Colombia i syd til Costa Rica og Mexico i nord. Den grønne leguan lever i tropiske, fugtige områder nær skov, større træer og buske, ofte ved floder og mindre vandløb. Voksne dyr lever mest i træerne, mens unger og ungdyr… Read more »

Anole

Vejledningen kan betragtes som gældende for alle arter af små anoler inden for slægten Anolis. F.eks. grøn anole (Anolis carolinensis), Martinique-anole (Anolis roquet summus) og brun anole (Anolis sagrei). Sociale behov/floksammensætning Anoler er sociale dyr, som med fordel kan holdes sammen, som par eller som en trio med to hunner og en han. Ønsker man… Read more »

Steppevaran

  Længde: Total 80 cm, krop 25 cm Terrarium: Regnskovsterrarium. Helst akvaterrarium. Stort, 750 liter til et par. Temperatur: Dag: 30-35 grader, nat: 22-25 grader Dagslængde: 14 timer Luftfugtighed: 75-80%, overdouch dagligt Foder: Insekter, regnorme, ferskvandsfisk, rotte- og museunger. Meget sjældent frugt og urter. Adfærd: Trælevende, dagaktiv og rolig. Ivrig svømmer. Kønsforskelle: Rygkammen hos hannen… Read more »

Flyvepungegern

Flyvepungegern Flyvepungegern burde egentlig have haft navnet svævepungegern, de kan nemlig ikke flyve fra gren til gren, men svæve. Imellem deres forben og bagben har de en ekstra hudfold som gør, at de kan springe fra et træ, sprede alle benene ud, også svæve stille og roligt til det næste træ. Man mener at flyvepungegern… Read more »

Hulepindsvin

Når vi taler om gnavere, tænker de fleste af os på små nuttede dyr, som er lige til at kramme. Det kan være marsvin, jordegern, dværgsyvsovere eller hamstre. Fakta er, at der er mange forskellige former for gnavere, faktisk omkring 2800 forskellige arter. Det karakteristiske ved gnavere er deres tænder. Fortænderne er kraftigt buede, og… Read more »

Tamfuglens Historie

Fuglens historie Det er uvist, hvornår vi mennesker begyndte at holde fugle som kæledyr, men vi har holdt fugle i bure i omkring 4000 år. I de gamle kulturer forekommer de i mytologien, sagn og legender – ja selv i viser. Hos nogle folkeslag var de hellige, f.eks. den hellige ibis i Ægypten, og hos… Read more »

Fugletips

Vitaminer giver liv i buret Multivitamin Bonnie Dyrecenter Multivitamin er dyrets daglige vitaminpille, som fremmer fordøjelse og knoglevækst. Regelmæssig brug af Multivitamin øger modstandskraften mod forkølelse og tarmsygdomme hos dine fugle. Levertran Levertran har en stor betydning for opbygning af fugles knogler og fjerdragt. Modvirker også læggenød hos burfugle og bør derfor altid bruges før… Read more »

Havens Fugle

Hjælp de vilde fugle. Havens fornemste sanger, solsorten, kæmper en brav kamp for overlevelse i disse dage. Sne og frost har afskærmet adgangen til spisekammeret under blade og kvas. Bærrene på hyld, røn og tjørn er ved at være spist op. De vejrforhold, vi har nu, kan tage livet af flere millioner solsorte. Solsorten kan… Read more »

Fugle Køb

Overvejelser når du køber fugl Hvem kan holde fugle? Alle kan holde fugle som kæledyr. Det kræver blot interesse og tid. Mange gange er det ældre mennesker, ofte enlige, der holder en enkelt fugl eller to som kæledyr. Så er der liv i stuen, og der er også en at snakke med og betro sig… Read more »

Daglig Pasning

Ansvar og forpligtelser Når du har påtaget dig ansvaret for en fugl, har du også påtaget dig visse forpligtelser: Den skal passes hver dag! Foder, vand og selskab er vigtige daglige aktiviteter omkring et fuglebur. Fuglen skal have mindst 10 timers ro og hvile hver dag. Derfor vil det være en god ide at tildække… Read more »

Tæmning af fugl

Nogle fuglearter er lettere at gøre håndtamme end andre, men der er absolut individuelle forskelle. Til de, der er lettest at gøre helt håndtamme, hører undulat, nymfekakadu, dværgpapegøje, lori og de store papegøjer. Det er lettest at gøre en unge håndtam. Ældre fugle er langt sværere for ikke at sige næsten helt umulige. Når du… Read more »

Opdræt

Hvis du har et par fugle, kan du måske få opdræt af dem, men det kan være svært. Først og fremmest skal der være sympati mellem fuglene. I fugleverdenen er det altid hunnen, der vælger sin mage. Er hun ikke helt tilfreds med hannen, vil opdrættet ikke lykkes. Hvis der ikke er absolut sympati, vil… Read more »

Sygdomme

Hvis du passer din fugl rigtigt og sørger for, at den ikke får træk, vil sygdom sjældent optræde. Her må jeg først og fremmest advare mod fordærvet foder, men der kan også være enkelte fugle, der ikke tåler alt grønt. Skulle fuglen blive forkølet eller få dårlig mave, vil det meget ofte hjælpe at give… Read more »

Ferie i Danmark

Skal du holde ferie i Danmark i år? Så skulle du tage og besøge nogle af de attraktioner hvor du kan opleve de dyr vi holder som kæledyr i deres ”naturlige” omgivelser. Her får du et par muligheder: Randers Regnskov – www.randers-regnskov.dk I Randers Regnskov finder du både krybdyr, fugle, sommerfugle og pattedyr. En del… Read more »

Fugleinfluenza

Fugleinfluenzaen er nu konstateret i Danmark. Hvilken betydning har det for vores kæledyr? Hvad er fugleinfluenza? Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom hos fugle, der kan medføre en dødelighed på op til 100% blandt fjerkræ. Fugleinfluenza har været kendt siden 1880 og forekommer med sporadiske udbrud i hele verden. Alle fugle kan rammes af influenzaen, men… Read more »

Bjerglori

Der findes mange arter af de farvestrålende lorier, men bjerglorien er den mest almindelige. Når man holder en lori som kæledyr, er det for farvernes skyld. Den er meget farvestrålende, men den har også en meget betagende opførsel. Lorien er særdeles legesyg, og den kan blive meget tam. Den kan ikke lære at tale eller… Read more »

Dværgpapegøje

Der findes flere arter dværgpapegøjer, men de følgende 3 arter er de mest almindelige. Rosenhovedet dværgpapegøje Den findes efterhånden i et utal af farver, men fælles for alle er, at de har lyst næb og mangler en hvid ring omkring øjet. Arten udmærker sig blandt andet ved at skrige meget gennemtrængende, hvis den føler, at… Read more »

Kanariefugl

Kanariefuglen (Serinus canaria) er en lille olivengrøn og gul fugl, der i naturen lever på Madeira, Azorerne og de Kanariske Øer. Den hører til finkerne (familien Fringillidae), som er en gruppe inden for spurvefuglene (orden: Passeriformes). Heldigvis er de kanariefugle, vi finder i handelen i Danmark opdrættet i fangenskab, for det må altid frarådes at… Read more »

Nymfeparakit

Nymfeparakitten (Nymphicus hollandicus) er en lille kakadue (familien Cacatuidae) , der stammer fra det indre Australien, hvor den lever på tørre steppe- og ørkenområder, dog altid i nærheden af vand. Nymfeparakitten kaldes også nymfekakadue. Kakaduer hører til papegøjerne (ordenen Psittaciformes ) og har dermed papegøjegruppens særlige kendetegn, hvilket bl.a. ses på deres karakteristiske krumme næb…. Read more »

Papillon

Oprindelse Papillonen er en lille skøde hund der måler omkring 28 cm over skulderen. Det “rigtige” navn for den er den kontinentale dværgspaniel. Der findes to “udgaver” af denne race, papillonen og phalénen. Den eneste forskel på disse hunde er ørestillingen. Hos papillonen er ørene oprejst i en vinkel af 45 grader, hos phalénen ligger… Read more »

Tibetansk Terrier

Oprindelse ”Den glemte dal” i Tibet og Verdens Tag, alene oprindelsesstedet for den Tibetanske Terrier lyder eksotisk. Tibetanerne betragtede hundene som hellige dyr og lykkebringere. For 2000 år siden blev hundene opdrættet i klostre hos lamaerne. Man kunne ikke købe en Tibetansk Terrier, men man kunne blive givet en som en gave, enten til beskyttelse… Read more »

Kanin

Kaninen (Oryctolagus cuniculus) findes vildtlevende i Sønderjylland, men er mest almindelig som familiedyr. Kaninen er ikke en ægte gnaver, men er det, der kaldes en pseudodrøvtygger, hvilket betyder, at kaniner spiser deres natafføring. Om kaniner og deres sociale behov/floksammensætning Kaniner er selskabelige dyr, der lever i flok. Dette bør de også gøre i fangenskab. I flokken… Read more »

Vilde kaniner

Oprindelige kaniner Den oprindelige vilde kanin (Oryctolagus cuniculus) stammer fra landene omkring det vestlige Middelhav (Spanien og Frankrig). Nu findes den stort set over hele verden. Spredningen er sket ved en hjælpende menneskelig hånd. Allerede for 2000 år siden ved man at romerne holdt kaniner, og munkene har også holdt kaniner som ”køddyr”. Ifølge munkenes… Read more »

Marsvin

Marsvinet (Cavia porcellus) findes vildtlevende i Sydamerika, men allerede for mange år siden begyndte man at bruge det som familiedyr. I dag er det et af de mest almindelige familiedyr i Danmark. Sociale behov/floksammensætning Marsvin lever i flok i naturen. Det er derfor bedst at holde flere marsvin sammen. Husk på, at marsvin yngler meget… Read more »

Mus

Husmusen (Mus musculus) findes også vildtlevende i Danmark, men er i dag blevet meget almindelig som laboratorie- og familiedyr. Til dette formål er dyrene blevet avlet gennem mange generationer for at opnå tamhed, særlige farver eller særligt udseende, og det er disse mus, man kan holde som familiedyr. Da det langt overvejende er mus af… Read more »

Rotter

Den brune rotte (Rattus norvegicus) er et af de større medlemmer af musefamilien. Den findes også vildtlevende i naturen i Danmark, men er i dag blevet meget almindelig som laboratorie- og familiedyr, hvortil dyrene er blevet avlet gennem mange generationer for at opnå tamhed og særlige farver/udseende. Da det langt overvejende er rotter af arten… Read more »

Ørkenrotte

Ørkenrotten (Meriones unguiculatus) er en lille gnaver, som oprindeligt stammer fra Østasien, hvor den lever i tørre, ørkenagtige steppeomgivelser. Den kaldes også for mongolsk gerbil. Sociale behov/floksammensætning Ørkenrotter er meget sociale dyr, der i naturen lever i familiegrupper. Det er derfor vigtigt, at de holdes flere sammen for deres trivsels skyld. Ørkenrotter er meget territoriale,… Read more »

Chinchilla

Chinchillaen (Chinchilla lanigera, på dansk: Langhalet chinchilla) er en gnaver, hvis oprindelige levested er i Andesbjergene i Sydamerika Man har i mange år opdrættet chinchillaer for at bruge deres pels, og i dag er chinchillaen et meget almindeligt familiedyr Sociale behov/floksammensætning Chinchillaer er i naturen flokdyr, hvorfor de bør have selskab af artsfæller. Det er… Read more »

Jordegern

Ethvert barn kender dem, og de fleste voksne kan kalde dem frem fra erindringen… Jeg mener selvfølgelig Walt Disneys vidunderligt frække jordegern Chip og Chap. Hvert år til jul kan vi gense dem i ildkamp med Anders And. Virkelighedens jordegern er lige så smukke og næsten lige så frække – men deres levevis er bestemt… Read more »

Degu

Den vilde Degu Den vilde Degu lever i Sydamerika. De lever i grupper, normalt mellem 5 -10 dyr, men der kan være flere hundrede deguer i en koloni. De graver gange i jorden, og hver familiegruppe har deres egne gangsystemer. Hannerne bygger ”tuer” foran den tunnelindgang, som de bruger. Størrelsen på tuer, afgør status i… Read more »

Afrikansk Dværg Syvsover

Syvsoveren i det fri Der findes 26 arter af syvsovere, heraf er de 15 af dem at finde i Afrika. Den syvsover der oftest er til salg i danske dyrehandler, er den afrikanske dværg syvsover. De afrikanske syvsovere har deres naturlige levested i skove, men findes også i klippeområder og på savannen. De bygger reder… Read more »

Eurasier

Oprindelse Eurasieren er en ret ny hunderace som er blevet fremavlet i Weinheim an der Bertstrasse i Tyskland i halvtredserne og tresserne. Grundlaget for racen er chow-chow og wolfspitz og senere er også samojeden blevet parret ind. Allerede i 1960 blev der grundlagt en raceklub for Eurasieren – dens første opgave var at opbygge racen…. Read more »

Gravhund

Oprindelse Gravhunden stammer fra Tyskland. Det er en race som er fremavlet til at jage grævlinger op af graven så jægerne kunne komme på skudhold. Det er en gammel race – helt tilbage til den sene middelalder findes der illustrationer der viser små hunde på grævlingejagt. Racens tidlige oprindelse er ikke helt klar. Nogle mener… Read more »

Irsk Ulvehund

Oprindelse Den irske ulvehund kan føre sine aner helt tilbage til de myndeagtige hunde som kelterne bragte med til Irland i århundredene før Kristi fødsel. Den er oprindeligt opdrættet til kamphund, vagthund og til at jage vildsvin og hjorte. I 1400-tallet var ulve et stort problem i Irland, og en lov påbød alle irske grevskaber… Read more »

Kleiner Münsterländer

Oprindelse Selvom Kleiner Münsterländeren har aner helt tilbage til det 13. og 14. århundrede, blev den først anerkendt som race i 1912. Det var i Tyskland, især i Nortyskland, Westfallen, efter et avlsarbejde af brødrene Löns, især Edmund Löns og senere også en overlærer Heitmann Sandsynligvis allerede i 1915 kom racen til Danmark. Det var… Read more »

Labrador Retriever

Labrador retriever Oprindelse Labradorens oprindelse fortaber sig lidt i det uvisse, men der er fremkommet indtil flere teorier i årenes løb. Det er dog sikkert, at racen kommer fra Labradorhalvøen, hvor de vandglade hunde hjalp fiskere med at hente fangster, der ellers ville gå til spilde i havet. Fugle, fisk, fiskeredskaber, ja hvad som helst… Read more »

Kontakten til din hunds velvære

Nu er der hjælp at hente for hundeejere med hunde som lider af ødelægelsestrang, gøen, urenlighed og overdreven slikken. Der er gennem den seneste veterinære forskning udviklet et feromon fra hund, der har samme egenskaber som hunhundens naturligt forekommende feromon. Feromoner er naturlige duftstoffer, som alle dyr producerer, og som gør det muligt for dem… Read more »

På ferie med hunden

Skal hunden med på ferie? Har du besluttet dig for at tage din hund med på ferie til udlandet, så er der flere ting, du skal tage hensyn til. Der er generelle indførselsregler til de forskellige lande, uanset rejseform. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilke regler der gælder for præcist det land… Read more »

Hunde om vinteren

Vinteren er over os, og med den er det tid til at tænke på, om din hund kan holde varmen når den kommer udendørs. Mange hunde er vant til at være indenfor i varmen året rundt, og har derfor ikke dannet en tyk vinterpels. Det vil være en god hjælp at give dem en frakke… Read more »

Hvorfor hvalpefoder?

Hvalpefoder: Nødvendigt eller overflødigt? Hvordan skal jeg fodre min hvalp? Det er et af de spørgsmål vi ofte fik i brevkassen. Svaret er, at det er rigtig vigtigt at hvalpe får hvalpefoder – og ikke bare et hvilket som helst foder, men et foder der er beregnet til hvalpens race, eller den formodede størrelse som… Read more »

Hund i bil i sommervarmen

Onsdag, 17 December 2008 15:50 Uddrag af artikel på www.dyrenes-beskyttelse.dk Pas på din hund – den kan dø af varme Hvert år dør hunde, fordi de efterlades i en varm bil. Ofte har ejeren kun været væk i kort tid. Men når solen står på, kan temperaturen i bilen hurtigt stige til 80-90 grader, og det… Read more »

Plaque-off

Sørg for at dit dyr har det godt – fjern plak og tandsten! Tandsten er et stort problem hos både hunde og katte og forekommer hos alle racer i varierende omfang. Når plak sætter sig på tænderne og kalker til, så opbygges tandsten. Det er ikke muligt at børste tandsten væk med en tandbørste, og i… Read more »

Amerikansk Bulldog

Den amerikanske bulldog er en medium til stor hund, som besidder stor styrke, adræthed og tillidsfuldhed. Den skal være intelligent og lydig. Man skal ikke forveksle den Amerikanske Bulldog med eksempelvis Amerikansk Staffordshire Terrier eller den Amerikanske Pit Bull Terrier. Den amerikanske bulldog tager gerne mod udfordringer. De er meget ivrige efter at opnå hvad… Read more »

Berner Sennen

Oprindelse Racen Berner Sennen stammer fra Schweiz. Man kan følge Bernerns historie helt tilbage til romertiden, nogle mener at Berneren stammer fra en hunderace fra Asien, men senere års forskning viser at racen allerede var etableret i Schweiz under romertiden. I sidste halvdel af 1800-tallet blev mange fremmedartede racer indført i Schweiz. Det blev moderne… Read more »

Bichon Havanais

Oprindelse Bichon Havanais stammer fra Cuba hvor den er landets nationalhund. Den kom sandsynligvis til Cuba med den spanske kolonimagt kort efter Columbus’ opdagelse af Amerika. Tenerife havde en af de eneste havne der var i direkte forbindelse til Cuba – man formoder derfor at hundene kommer fra den nu uddøde bichon tenerife. Hundene blev… Read more »

Border Collie

Oprindelse Border collien stammer fra grænselandet mellem Skotland/Wales og England, hvor den har udviklet sig til en af de bedste arbejdende hyrdehunde. I 1906 blev ISDS (The International Sheepdog Society) dannet og border collien blev stambogsført, dog blev den først anerkendt som selvstændig race i 1976 af den engelske kennelklub. Man ved ikke helt bestemt… Read more »

Breton

Oprindelse Bretonen stammer sandsynligvis fra Oyselhunde, som er kendt allerede i middelalderen. Bretonen er en af de ældste stående jagthunderacer i Frankrig, den stammer fra det centrale Bretagne. Fra starten af 1900-tallet blev bretonen en af de mest populære stående jagthunde i Frankrig, USA og Canada. I 1960 kom de første Bretons til Danmark (2… Read more »

Cairn Terrier

Oprindelse Cairn terrieren stammer fra Scotland, hvor den blev brugt som ræve- og odderjæger i højlandet. Den var kendt allerede fra 1600-tallet og måske endnu tidligere. Der findes et maleri fra 1434, som viser en terrier af cairn-typen. Navnet Cairn terrier var længe undervejs, og der var mange diskussioner, før det blev det normalt kendte… Read more »

Dalmatiner

Oprindelse Dalmatinerens officielle oprindelsesland er Jugoslavien, da det er nærliggende at tro, at den stammer fra Dalmatien i Jugoslavien. Der er dog ikke meget, som tyder på at denne teori er korrekt. De første umiskendelige dalmatinere findes på malerier af jagtscener. Eksempelvis på et maleri af Francesco Castiglione (1650-1716). I et større værk om hunderacer… Read more »

Orientalsk Kat

Orientaleren opstod også som produkt af det avlsarbejde der er nævnt under Foreign White. Orientaleren har siameserens kropsbygning og temperament. Den er ensfarvet eller mønstret på hele kroppen og har intenst grønne øjne. De første orientalere var ensfarvede i de 4 grundfarver, men nu avles orientaleren i alle siamfarver, i alle tænkelige mønstre (klassisk tabby,… Read more »

Ragdoll

Historie Ragdollens historie starter i 1962 hos Ann Baker som er den kvinde der grundlagde stammen. Den er startet med en hvid langhåret kat som hed Josephine. En af Jospehines killinger blev parret med en Hellig Birma, og resultatet heraf var starten på racen. Ann Baker var særdeles restriktiv med hensyn til avl, når hun… Read more »

Siameser

Siameseren er en naturligt opstået race, der i slutningen af forrige århundrede blev importeret til Europa fra Siam (det nuværende Thailand), hvor den har været kendt i århundreder som kongeligt kæledyr. Den oprindelige siameser var brunmasket, men de tre andre grundfarver: blå-, chokolade- og lillamasket er opstået spontant og har været kendt i mange år…. Read more »

Sokoke

Sokoken stammer fra Sokokeskoven beliggende ved Kenyas kyst. Det er en ny race med endnu kun få generationer i stambogen og kun få individer i avlen. Men trods denne tætte tilknytning til sine Afrikanske rødder og dens lighed med de vilde katte, binder den sig meget stærkt til sit menneske. Uafhængig og kærlig, men aldrig… Read more »

Tyrkisk Angora

Historie / oprindelse Den Tyrkiske Angora er opkaldt efter Tyrkiets hovedstad, som oprindeligt hed Angora, men som i dag kaldes Ankara. Den tyrkiske Angora lever frit i naturen i det østlige Tyrkiet omkring søen Van, hvor klimaet varierer til ekstremerne. Den tyrkiske Angora kom til Europa i middelalderen gennem Italien, og blev betragtet som en… Read more »

Tyrkisk Van

Historie / oprindelse Den Tyrkiske Van er en gammel katterace fra mellemøsten. Oprindeligt stammer den tyrkiske van fra regionen omkring søen Van i det nuværende østlige Tyrkiet, men findes også i Armenien, og det nordlige Irak og Iran. Alle steder hvor klimaet varierer til ekstremerne. At den tyrkiske van kat er en meget gammel katterace… Read more »

Om Hunden

Hunden udviklede sig fra sine ulveforfædre for mere end 12.000 år siden. Siden har den levet og arbejdet sammen med mennesket. Vi har udviklet hundens størrelse og justeret visse adfærdsmæssige anlæg. Vi har skabt racer til forskellige formål: hyrdehunde jagthunde vagthunde selskabshunde Lær her det basale om hundeadfærd, og bliv en bedre hundeejer. Fakta om… Read more »

Hundeadfærd

Børn og hunde Børn og hunde kan give hinanden meget, men det kræver respekt og opdragelse begge veje. Børnene må ikke betragte hunden som et nyt stykke legetøj. Lær derfor dit barn, at: ikke alle hunde er lige venligtsindede. de altid skal have ejerens tilladelse, før de rører en hund. man skal klappe en hund… Read more »

Køb af hund

Behovet for et kæledyr Det er svært at stå for en hundehvalp. De er bedårende dejlige og charmerende. Men hvalpen bliver også til en voksen hund en dag, og du skal leve sammen med den de næste 10-15 år. Du skal være opmærksom på ændringer i hjemmet, rutiner og livsstil. Du skal også være opmærksom… Read more »

Hvalpen flytter ind

1) Hvad skal du anskaffe dig, før hvalpen kommer hjem? Madskåle Skålene skal være solide og stå fast, så hunden ikke kan skubbe rundt med dem. Foder Få oplyst af sælger, hvilket foder hvalpen er vant til at spise. Det vil være en hjælp den første tid, at din nye hvalp får det foder, den… Read more »

Opdragelse

Stueren Når hvalpen skal gøres stueren, kan du være ret sikker på, at når den har leget, sovet eller spist, skal den af med det ene eller det andet. Går den søgende, snusende rundt, er det også et sikkert tegn. Bær den straks udenfor. Når den er færdig med at besørge, roses den og belønnes… Read more »

Daglig pleje

Pelsen Pelsen kan betragtes som sundhedens spejl. En rask hund har som regel en skinnede pels. Plejes pelsen ikke, kan det være årsag til kløe og hudproblemer. Soigneringen bidrager også til, at jeres forhold bliver endnu mere tillidsfuldt. Har du en hund med kort pels, er det god vane, eksempelvis hver morgen, at gnubbe pelsen… Read more »

Sundhed og sygdom

Sygdom og behandling Forebygelse er bedre end behandling. Derfor er en omhyggelig daglig pleje din bedste garanti for en sund hund. Vaccination er en anden mulighed. Her har du en gennemgang af de mest almindelige sygdomme og deres behandling. Orm De fleste hvalpe er hos opdrætteren behandlet mod orm, når de er tre og syv… Read more »

Lopper

Lopper, hundens små plageånder De er små, knap synlige med det blotte øje, men de er en plage for både hunde og katte. Lopper har eksisteret her på kloden, lige så længe som der har været varmblodede væsener, de har kunnet suge blod fra. De små blodsugere ligger på lur mange forskellige steder og venter… Read more »

Hundefoder

             Ernæringsekspert Dorthe Jabina fra Eukanuba/IAMS udtaler: “Det er vigtigt at erkende, at hunden fra naturens side er et rovdyr, når vi skal beslutte os for hvilken type hundefoder vi vil vælge. Før hunden blev tæmmet var kød dens vigtigste næringskilde. Den animalske proteinkilde tilfører hunden netop de byggeklodser til… Read more »

Bliv set i mørket

Reflekser til de firbenede trafikanter Vi går vintertiden i møde. Der er mørkt om morgenen, når vi tager på arbejde, og der er mørkt igen, når vi kommer hjem. Når hunden skal luftes, inden vi tager hjemmefra, er der naturligvis også mørkt. Vi ved alle, at det er vigtigt, at blive set i mørket. Uden… Read more »

Husk selen også til din hund

Rådet for Større Færdsels-sikkerhed kører ofte kampagner, som fokuserer på brug af sikkerhedssele, både på for- og bagsæde. Har du tænkt på, hvad der sker, hvis du har din hund på bagsædet, uden at den er spændt fast? En simpel beregning på Rådets hjemmeside viser, at hvis du kører ind i et træ eller lignende… Read more »

Skovflåten

Pas på skovflåten Forår og efterår er højsæson for en lille blodsuger, som kan være skadelig – både for vores kæledyr og for os selv. Skovflåten trives bedst i et let fugtigt miljø, som eksempelvis næringsrige løvskove. I meget tørre landskaber kan den ikke klare sig. Samtidigt har den brug for et stort antal værtsdyr…. Read more »

Bayvantic® Vet

– farvel flåter, lopper og myg! Når hunde færdes i naturen eller kommer i kontakt med andre dyr, kan de blive angrebet af eller smittet med parasitter. Bayvantic® Vet. bekæmper både lopper, flåter og myg på samme tid – på en ny og unik måde, der giver din hund den bedst mulige beskyttelse og sikkerhed…. Read more »

På ferie med katten

Skal katten med på ferie? Har du besluttet dig for at tage din kat med på ferie til udlandet, så er der flere ting, du skal tage hensyn til. Der er generelle indførselsregler til de forskellige lande, uanset rejseform. Derfor er det vigtigt at finde ud af, hvilke regler der gælder for præcist det land… Read more »

Kattens jagt

Alle katte er født med et jagtinstinkt. Det er ikke alle katte der er gode til at jage, da jagtteknikken er noget der skal læres. Hos de vilde katte er jagten den vigtigste aktivitet når den er vågen. Hvis ikke vores huskatte får lært, eller ikke har mulighed for at jage, eller ikke i det… Read more »

Hvorfor killingefoder?

En killing skal have killingefoder også kaldet vækstfoder for at sørge for at killingens vækst foregår på en fornuftig måde. Man skal vælge foder efter hvilken race af kat man har, der findes flere forskellige typer på markedet. Besøg eventuelt dit lokale Bonnie Dyrecenter for at se udvalget. Når man får sin killing hjem fra… Read more »

Kattebakker og kattegrus

Et af de ofte tilbagevendende spørgsmål vi havde i brevkassen, var angående katte som var urenlige. Det er et stort problem, da katteafføring er meget ubehageligt at have andre steder end i kattebakken. Vores svar var som følger: Jeg går ud fra at du bruger en god kattegrus i bakken, en klumpende, og ofte gør… Read more »

Plaque-Off

Sørg for at dit dyr har det godt – fjern plak og tandsten! Tandsten er et stort problem hos både hunde og katte og forekommer hos alle racer i varierende omfang. Når plak sætter sig på tænderne og kalker til, så opbygges tandsten. Det er ikke muligt at børste tandsten væk med en tandbørste, og… Read more »

Neutralisering og foder

Sterilised 37 Sterilised 37 er et special foder til steriliserede og kastrerede katte. Foderet hjælper katten til at bevare idealvægten, og sikrer et sundt urinsystem. Sterilised 37 indeholder mindre fedt ( som giver energi) og færre kulhydrater såsom stivelse (der skærper appetitten). Der er tilsat L-carnitin som fremmer fedtforbrændingen. Desuden har foderet et højt proteinindhold… Read more »

Abyssinier

Der er gjort mange forsøg på at efterforske abyssinierens oprindelse. Man ved med sikkerhed, at der kom abyssiniere til England allerede i 1869, bragt hjem som souvenirs af soldater fra kolonierne. Muligvis har abyssinieren tidligere været udbredt i hele Østafrika. Abyssinieren menes at være den katterace, som man kender fra det gamle Egypten, hvor katten… Read more »

Bengal

Lidt om Bengalen Forestil dig at have din egen lille stueleopard, en leopard med bevægelser og udseende som en af de store katte i zoologisk have, men med et venligt og kærligt sind? Siden tidernes morgen har menneskene fanget og forsøgt at tæmme de smukke plettede vilde katte, men uden den store succes. Kun her… Read more »

Britisk Korthår

Oprindelse Den britiske korthår fik racestatus i ca. 1871, hvor Harrison Weir, pioneren i britisk katteopdræt, organiserede den første britiske katteudstilling. Racen er opstået ved parringer mellem de lokale vilde katte fra England og de indførte Romerske katte. De romerske katte kom til England sammen med romerne som indvaderede store dele af Europa for omkring… Read more »

Colourpoint

Kendetegn Colourpointens kendetegn er den lange, tykke silkebløde pels med den fyldig halskrave. Kropsfarven er lys med kontrastfarvede aftegninger. Aftegningerne findes som points i ansigtet, på ørerne, på poterne og på halen og ikke mindst de BLÅ øjne. Historie/oprindelse Colourpoint-katten bliver af mange kælekatteejere kaldt for “perseren med siameseraftegninger”. Denne betegnelse er ikke helt forkert,… Read more »

Cornish Rex

For helt og holdent at være i stand til at påskønne Rexkattenes enestående udseende må man først og fremmest tilsidesætte sin foruddannede mening om, hvordan en kat bør se ud! Cornish Rex er en mellemstor kat med en hård, muskuløs krop med lange, lige ben, der giver et højbenet udseende. Dens poter er små og… Read more »

Devon Rex

For helt og holdent at være i stand til at påskønne Rexkattenes enestående udseende må man først og fremmest tilsidesætte sin foruddannede mening om, hvordan en kat bør se ud! Devon Rex er en mellemstor kat med en hård muskuløs krop med lange, slanke ben; bagbenene lidt højere end forbenene, som er sat på en… Read more »

German Rex

German Rex er en mellemstor, muskuløs kat på slanke ben af mellemlængde. Hovedet er rundt med kraftigt udviklede kinder, store, åbne øren. Øjne af medium størrelse i farve passende til pelsfarven. Pelsen er silkeagtig, kort med tendens til krøller. Knorhår krøllede. Alle farver er tilladte, med eller uden hvidt. Kropsbygningen noget tungere end hos Cornish… Read more »

Europé

Europeen er en livlig og intelligent familiekat, der gavmildt deler sin kærlighed ud til alle. Europeen er en middelstor til stor, robust og muskuløs racekat. Den er elegant og har en kort, tæt og glansfuld pels. Europeen har en elegant optræden og en dejlig naturlig værdighed. Europeen er den renavlede racekat. Den gamle skandinaviske kulturkat,… Read more »

Foreign White

I 50´erne og 60´erne parrede engelske opdrættere siamesere med huskatte for at skabe en helt ensfarvet kat med siameserens orientalske kropsbygning og temperament. På denne måde opstod Foreign Whiten´n – “Den hvide siameser”. Den har siameserens mørkeblå øjne og betragtes derfor som siameser ( i hvert fald i Europa). Den hvide farve skyldes et dominerende… Read more »

Hellig Birma

Udseende Den Hellige Birma er en halvlanghåret, også kaldet semilanghåret, masket kat. Den er af medium kropsbygning og størrelse med et dejligt rundet hoved, der ikke på nogen måde må ligne et perserhoved. Profilen er ligeledes afrundet og hagen gerne kraftig. Ørerne må ikke være for store eller højt placerede. Øjenfarven skal være klar dyb… Read more »

Korat

Oprindelse Koraten stammer oprindeligt fra den nordøstlige provins, Korat, i Thailand. Koraten anses i Thailand for at være en lykkekat. Den har nemlig farve som regnskyer, sølvskær som penge og øjne med farve som nyspiret ris. Koraten er ikke en fremavlet kat, men er opstået som race i naturen. Koraten har eksisteret som racekat i… Read more »

Maine Coon

Oprindelse Som med mange andre naturkatte, kan man kun gisne om hvordan Maine Coon katten er opstået. Der findes mange legender herom. En er, at Maine Coon katten er produktet af blandingen mellem en huskat og en vaskebjørn (racoon). Dette er dog genetisk umuligt. En anden version, den mest romantiske, er at en søfarer ved… Read more »

Norsk Skovkat

Den Norske skovkat er en naturkat, der antagelig stammer helt tilbage fra vikingetiden. I 1977 blev den anerkendt som racekat. Den første skovkat kom til Danmark i 1976. Vi har i dag nogle af verdens fineste skovkatte, og nu godt 20 år efter, er racen fra at være ganske ukendt, blevet en utrolig populær familie-… Read more »

Kribensis Opdræt

Opdræt af dværgciklider er spændende. Det er en stor fornøjelse at iagttage et stolt forældrepar svømme rundt med deres afkom. En del arter er forholdsvis nemme at få til at yngle, når blot man indretter akvariet efter deres behov. Nogle af dværgcikliderne lægger deres æg i huler, andre lægger dem på sten og andre igen… Read more »

Anubias Barteri

-Anubias barteri var. nana Tekst: Tage F. Billeskov Anubias barteri var. nana er en lille attraktiv plante, som trives under alle forhold. Den vokser langsomt, og bladene bliver flere år gamle, hvilket giver langsomt voksende alger mulighed for at etablere sig. Det flotteste resultat opnås ved at plante den på en sten eller en trærod…. Read more »

Kattens historie

Sagn og historier om katten Vi kender kattene tilbage fra de egyptiske templer, hvor de blev betragtet som hellige og ophøjede dyr, der stod guderne nær. Egypterne havde tilmed en frugtbarhedsgudinde ved navn Bast, der blev fremstillet som en kvindefigur med kattehovede. Når en egyptisk kat døde, blev den balsameret, lagt i en gravkiste og… Read more »

Fakta om katte

De første tamkatte En kat er et pattedyr. Det betyder, at den føder levende unger, og at ungerne dier hos moderen. Killingerne skal være 12 uger gamle, før de kan tages fra moderen. Det er meget længere tid end eksempelvis hundehvalpe, som kun skal være 8 uger gamle. før de må tages fra. Men en… Read more »

Kattens sprog

Kropssprog og mimik En kat er meget udtryksfuld. Den viser glæde, angst, vrede, tifredshed og hele det register af følelser, som også vi mennesker kan udtrykke. Det drejer sig blot om, at vi skal lære at forstå kattens udtryksform. Eksempelvis er det ret nemt at se på en kat, hvis den holder øje med et… Read more »

Kattetips

Kattesprog Katten er et meget intelligent dyr og har sit eget sprog ved hjælp af gestus og lyde. Alene ørerne har fem grundlæggende signaler: afslappet, opmærksom, ophidset, defensiv og aggressiv. Hos den afslappede kat er ørerne vendt fremad og let udad. En kat, som fokuserer på noget spændende, har ørerne spidsede og drejet direkte fremad…. Read more »

Køb af kat

Udvælgelse/køb af din kat Før du bestemmer dig for at købe en kat, er det vigtigt at se på killingens opvækstbetingelser. Er den vant til at være i hænder og blive kælet for? Er den vant til børn, og hvordan virker den på dig? Sidst, men ikke mindst: læg mærke til, hvordan moderkatten opfører sig…. Read more »

Inden afhentning

Hvad skal jeg anskaffe mig før killingen flytter ind? Før killingen flytter ind, er der nogle få ting, du bør have klar. Her har du en gennemgang af de mest nødvendige: Kattebakke/kattetoilet I starten kan du nøjes med en enkel plastbakke til killingen. Med tiden kan du anskaffe dig et kattetoilet med låg. Fordelene herved… Read more »

Killingen flytter ind

Når killingen ankommer til sit nye hjem, gælder det om at få den til at føle sig tryg. Start med at lade den kende et rum af gangen. Du skal forinden have fundet en fast plads til dens mad og bakke, da det ikke er ting, der skal rykkes rundt med i tide og utide…. Read more »

Den daglige pleje

I det daglige stiller din kat ikke store krav. Korthårskattene klarer selv pelsplejen, men langhårskattene behøver en hjælpende hånd Alle har dog de samme behov for tryghed og en næringsrig kost. Her har du en kortfattet beskrivelse af din kats krav. Pelspleje Har du en kat med lang pels, er daglig pelspleje nødvendig. Har du… Read more »

Mad & Ernæring

En voksen kat (ca. 1 år gammel) skal have to måltider om dagen, eksempelvis morgen og aften. En killing har brug for 4-5 måltider om dagen, da dens mave ikke er indrettet til at rumme større måltider. Antallet af måltider nedsættes gradvist, efterhånden som killingen bliver ældre. Tørkost er højkoncentreret fuldkost. Tørkost fra dyrehandleren er… Read more »

Sundhed og sygdom

Sygdom og behandling Forebygelse er bedre end behandling. Derfor er en omhyggelig daglig pleje din bedste garanti for en sund kat. Vaccination er en anden. Her har du en gennemgang af de mest almindelige sygdomme og deres behandling: Orm Har din killing ikke fået ormekur, bør du straks sørge for, at den får en kur… Read more »

Lopper, kattens plageånder

De er små, knap synlige med det blotte øje, men de er en plage for både hunde og katte. Lopper har eksisteret her på kloden, lige så længe som der har været varmblodede væsener, de har kunnet suge blod fra. De små blodsugere ligger på lur mange forskellige steder og venter på at din kat… Read more »

Kattefoder

Godt kattemad er sund fornuft.Men hvorfor skal jeg give 2-3 gange så meget for mærkevarefoder, end for det billigste kattefoder, jeg kan købe i supermarkedet? Hører du til de mange katteejere, som har stillet netop dette spørgsmål, så læs få svaret her. Først og fremmest, der er gode grunde til at dit kattefoder koster mere,… Read more »

Kattesand

Der findes mange forskellige typer kattegrus/sand på markedet i dag. Generelt kan man sige at det er mest hensigtsmæssigt, at bruge en type kattesand som klumper, når urin og afføring kommer i kontakt med sandet. Derved er det lettere at fjerne ekskrementerne og samtidig er det meget nemmere at holde en højere hygiejne i kattebakken.En… Read more »

Skovflåten

Pas på skovflåten Forår og efterår er højsæson for en lille blodsuger, som kan være skadelig – både for vores kæledyr og for os selv. Skovflåten trives bedst i et let fugtigt miljø, som eksempelvis næringsrige løvskove. I meget tørre landskaber kan den ikke klare sig. Samtidigt har den brug for et stort antal værtsdyr…. Read more »

FELIWAY®

Hemmeligheden bag lykkelige katte Når katten føler sig tryg i sine omgivelser, viser den dette ved at gnide hovedet mod f.eks. møbler, dørkarme og gardiner, hvorved såkaldte ansigtsferomoner overføres til disse genstande. Ansigtsferomoner er duftstoffer, som formidler et budskab om velbefindende, ro samt fravær af stress. Når der sker en forandring i kattens omgivelser (f.eks…. Read more »

Løbetid

Hvornår er en kat kønsmoden? Hunkatte begynder at komme i løbetid i en alder fra 6-12 måneder. Hankatte kommer ikke i løbetid, men når de bliver kønsmodne i 6-8 måneders alderen, kan de fornemme, at hunkatte er i løbetid. De kan blive urolige og vil ud for at finde hunkatte, som de kan parre. Dette… Read more »

Er det en han eller hun kat?

Sådan ser du forskel Der er mange som spørger brevkassen om, hvordan man ser, om man har fået en han- eller en hunkilling. Nedenstående billeder viser forskellen. Killingerne er ca. 14-15 uger gamle. Hos hunkatte sidder endetarmsåbningen og urinvejsåbningen tæt sammen. Hos hankatten er der større afstand mellem endetarmsåbning og urinvejsåbning. Hos denne killing kunne… Read more »

N. Multifasciatus

Leder du efter en spændende fisk til det lille akvarium på 30-50 ltr. du lige har plads til i reolen, skulle du tage at prøve Neolamprologus multifasciatus. Den bliver ikke ret stor, da hannen kun bliver op til 4,5 cm, og hunnen bliver bare 2,5 cm. På kroppens gulbrune grundfarve findes der 12-16 mørke tværbånd,… Read more »

Platy

-Xiphophorus maculatus Platyen forekommer naturligt i små vandhuller fra Columbia til Mexico. Den afviger i farve fra et vandhul til et andet. Ligesom guppyen er platyen blevet fremavlet i et utal af farveformer, med rød og orange som de mest populære. Platyen minder i kropsformen om sværddrageren, men er kortere og mere kompakt. Platyen synes… Read more »

Pragtbarbe

Pragtbarben er en typisk repræsentant for barbernes familie. Den er høj og sammentrykt af kropsform – og har et smukt rosa farvespil på siderne. Den komme fra Sydøstasien, og er ikke særlig varmekrævende. En temperatur på 22°C er tilstrækkelig. Jeg har flere gange opfodret et kuld af pragtbarber i et udendørsbassin. I akvariet er den… Read more »

Pragtsmerling

– en selskabelig smerling I karpefiskenes store familie finder vi en gruppe slanke fisk, der – i lighed med en del medlemmer af barbefamilien – har specialiseret sig i et liv ved bunden. De kaldes smerlinger. Kropsformen hos disse fisk er langstrakt, cylindrisk, og hos nogle arter næsten ormeagtig. Buglinien er flad – en tilpasning… Read more »

Rejer

– i ferskvandsakvariet Livet opstod i havet for mange millioner år siden. Alle de ferskvandsfisk vi kender, stammer altså fra saltvandslevende forfædre. Fiskene er dog ikke de eneste havdyr, der har tilpasset sig livet i ferskvand. Sneglene er endnu et eksempel, og krebsdyrene er et andet. Hører du til de akvarister, der er helt forgabt… Read more »

Rødnæser

-Hvilke Rødnæser har du…? Hvem kender ikke Rødnæse-tetraen? Denne skønne lille karpelaks har betaget de fleste akvarister og ikke-akvarister, med deres mere eller mindre røde hovedparti, svømmende i tæt stime i bundregionen. Ja, stime fordi der ikke er noget flottere end en stime på 20-30 stk. som pludselig kommer frem fra akvariets bagerste tætte plantepartier…. Read more »

Scalare

-Ptherophyllum scalare Scalaren er næsten blevet et symbol på akvariehobbyen. Den højtbyggede cichlide kommer fra Amazonflodens vandsystem. Her færdes den i stimer i flodernes rolige bugter og vige – gerne i områder med tæt vegetation mellem trærødder og grene fra væltede træer. Det giver os et godt fingerpeg om, hvordan akvariet til disse fisk skal… Read more »

Skyttefisk

Tekst: Tage Billeskov Foto: Lau Sørensen Skyttefiskens evner som “jæger” har været kendt siden 1764. Med stor træfsikkerhed kan den nedskyde insekter fra de overhængende grene og blade, også selvom insektet befinder sig i en afstand af op til 1,5 m fra vandoverfladen. Desuden kan den springe højt op over vandet for at gribe insekter… Read more »

Sommerfuglecichlide

-Papiliochromis ramirezi Sommerfuglecichliden er nok en af de aller smukkeste dværgcichlider man kan få til planteakvariet, og dens ringe størrelse gør den særdeles velegnet til “denne brug”. Hannen bliver op til 7 cm, mens hunnen bare bliver 5 cm. P. ramirezi var tidligere henført til Apistogramma-slægten, men ved at den er fritlegende, samt at der… Read more »

Tandkarpe

Levendefødende tandkarper Allerede i 1898 dukkede de første fisk af denne slægt op i Europa. Det var formentlig Kaudien, Phalloceros caudimaculatus, som kom først. Den vakte stor opsigt. Ikke på grund af sine farver – den var ganske uanseelig sammenlignet med guldfisk, makropoder og andre af tidens mest populære arter – men fordi den kunne… Read more »

Thomasi

-Anomalochromis thomasi Her er der tale om en cichlide, som har haft lidt svært ved at finde ud af hvad den egentlig hedder, og der har været mange bud. Hemichromis, Paratilapia, Pelmatochromis og Haplochromis, er de slægter som denne “stakkel” har hørt ind under gennem tiderne. I 1985 opstillede Greenwood, efter at have fundet nogle… Read more »

Zebrafisk

– en livlig og hårdfør stimefisk Danioerne er en familie af slanke og livlige svømmere. Blandt de små danioer (Brachydanio), finder vi mange populære akvariefisk – eksempelvis den blå danio, plettet danio og zebrafisken. Alle tre arter er gamle kendinge – zebrafisken blev indført til Danmark allerede i 1905 – men de er stadig blandt… Read more »

Slørhaler

Slørhaler hører til blandt de mest populære fisk til akvarier. De får i et stort udvalg af farver og former, men sådan har det ikke altid været. Vi skal godt 1000 år tilbage i tiden, for at finde starten på slørhalens historie. Historie og oprindelse Under Sung-dynastiet (år 967-975) var der i Kina en embedsmand,… Read more »

Diagnosetabel

Diagnosetabel til fiskesygdomme Den følgende diagnosetabel giver dig et overblik over de vigtigste sygdomme hos fisk såvel som mulige årsager. Venligst gennemarbejd tabellen omhyggeligt og fuldstændigt før begyndelsen af en behandling, for at kunne stille en præcis diagnose. Mange sygdomme ligner hinanden af udseende, dog kræver de forskellige behandlingsmetoder. Symptom Mulig årsag Tydelige synlige hvide… Read more »

Tjekliste

Forebyggelse er bedre end helbredelse Fisk kan også lide af stress Hos akvariefisk, er stress en af de væsentligste årsager til sygdomme, da stress svækker fiskens immunforsvar. Stress opstår altid der, hvor fisken står i en sitution, hvor den skaltil at tilpasse sig. Et eksempel er et varmelegeme, som kører uregelmæssigt, med temperatursvingninger, som fisken… Read more »

Malle Opdræt

For mange akvarister er oplevelsen med opdræt af akvariefisk kronen på værket i hobbyen. Nogle fiskearter lader sig let opdrætte. Det gælder eksempelvis de fleste levendefødende tandkarper. Andre kræver lidt mere planlægning og omhu, som eksempelvis mange af tetra og barbearterne. Mallerne er sikkert en af de fiskefamilier, der er omgærdet med mest mystik, og… Read more »

Guppy Opdræt

For mange akvarister er guppy-unger det første bekendtskab med opdræt af akvariefisk. Guppyen er nemlig en af de fisk man ofte køber til sit første akvarium. Hvis man får både hanner og hunner, går der ikke lang tid før de første guppy-unger dukker op i akvariet helt af sig selv. Det svære ved guppy-opdræt er… Read more »

Biotopakvariet

eller naturakvariet, som vi også kan kalde det, giver dig mulighed for, bogstaveligt talt, at gå i dybden med akvariestikken. Her forsøger du efter bedste evne at indrette dit akvarium som et naturligt udsnit af et bestemt sted på jordkloden. Det kan være en bjergbæk i New Guineas højland, en oversvømmet rismark i Thailand eller… Read more »

Effect Line

Akvariets fascinerende undervandsverden funkler på en helt ny og intens måde. EffectLight™ bliver hurtigt og umærkeligt en uundværlig aktør i det farverige, evigt foranderlige og dog afstressende miljø, som dets blotte tilstedeværelse er med til at skabe. EffectLine EffectLine består af det sensationelle lysarmatur EffectLight, EffectAquarium™ i forskellige modeller og tilbehør, hvor design, kvalitet og… Read more »

Slørhaler

Slørhaler hører til blandt de mest populære fisk til akvarier og bowler. De får i et stort udvalg af farver og former, men sådan har det ikke altid været. Vi skal godt 1000 år tilbage i tiden, for at finde starten på slørhalens historie. Historie og oprindelse Under Sung-dynastiet (år 967-975) var der i Kina… Read more »

Aequidens Pulcher

Aeq. pulcher er en utrolig smuk cichlide: Skællene er prydet med en lysene blå plet, disse pletter er også at finde på ryg- og gatfinnen. Gællelågene er prydet med en sort plet, og “kinderne” er prydet med lysene blå streger. Halefinnen er ligeledes med blå pletter, men heri er også vinrøde pletter. Bugfinnerne er foruden… Read more »

Aphyosemion Australe

Denne fisk er kendt under flere forskellige populærnavne: Kap Lopez eller Lyrehalen er et par af dem. Den tilhører de plantelegende arter, og kommer fra det afrikanske kontinent. I et akvarium med mørkt bundlag og dæmpet belysning kommer denne fisks lysende farver rigtigt til deres ret. Brug godt udkogt spagnum, eller vælg grus af en… Read more »

Citron-Tetra

– Hyphessobrycon pulchripinnis Denne fisk kender vi bedst under det danske populærnavn, Citron-tetra, og det på grund af dens flotte gule kropsfarve. Det videnskabelige artsnavn, pulchripinnis henviser til dens flotte ryg- og gatfinner, da artsnavnet betyder smuktfinnet. Og smukke dét er de..! Især hannens gatfinne er udstyret med en smuk bred sort søm, og foran… Read more »

Congotetra

En stime congotetraer, der kæmper sig op mod strømmen i et veltilplantet akvarium, er et imponerende syn. Til opdræt kræves blødt, surt vand og dæmpede lysforhold. Temperaturen bør ligge omkring 25°C og 27-28°C til opdræt. Congotetraen er ikke kræsen. Alt foder tages villigt. Særligt begejstret er den for insekter og deres larver. Bananfluer, dansemyg og… Read more »

Discosfisk

Amazonflodens smukkeste ciklide Naturforhold Regnskovene på det sydamerikanske kontinent rummer en mangfoldighed af livsformer. Forskerne har fastslået, at Sydamerika har været isoleret fra andre verdensdele gennem 70 millioner år – altså helt tilbage fra dinosaurernes sidste periode. Først for et par millioner år siden dannedes Panamatangen, som nu er forbindelsen til det nordamerikanske kontinent. Amazonfloden… Read more »

Dværggurami

– Colisa lalia (Hamilton-Buchanan, 1822) Alle har set den – mange har haft den på et eller andet tidspunkt i deres akvarie-“karriere” – men hvor mange har set den som en revirdannende fisk med forsvar, redebygning, parring etc.? Mange har haft den erfaring, at det er en sky, om end fredelig, fisk som for det… Read more »

Dværgtandkarpe

– Heterandria formosa Dværgtandkarpen er en vore allermindste akvariefisk. Hannerne bliver ikke over 2 centimeter og hunnerne 3. Oprindeligt stammer denne lille fisk fra Florida, Georgia og Carolina, men ligesom flere andre arter har den været brugt i malariabekæmpelsen. Dværgtandkarpen trives fint i det uopvarmede stueakvarie, så længe temperaturen holder sig mellem 16-25°C. På grund… Read more »

Guppy

– Poecilia reticulata Guppyen er kendt af ethvert barn og de fleste voksne. Den er sansynligvis verdens mest solgte akvariefisk. Mange akvarister startede karrieren med denne fisk, og for nogle er den en livslang passion. Guppyen er navngivet efter John Guppy, som opdagede den spraglede fisk på Trinedad i 1865. Dens naturlige udbredelsesområde var Barbados,… Read more »

Honninggurami

-Colisa chuna Denne lille labyrintfisk har gennem tiderne betaget mange akariehjerter, og den er da også en skøn lille fisk. Honningguramien, som den populært kaldes, bliver bare 5 cm, og den blev for første gang beskrevet af Hamilton-Buchanan i 1822. Blot lavede hun den fejl at beskrive hannen som C. chuna og hunnen som C…. Read more »

Kobbertetra

– Hasemania Nana (Reinhardt, 1874) Kobbertetra, kaldes den populært, og den er i sandhed som et stykke ædelt metal. En lille hårdfør fyr fra Sydamerika, som kan bringe stor glæde, men så sandelig også frustrationer i det lille hjem. Tekst: Tage F. Billeskov Kigger vi lidt på dens navnehistorie, kan det godt virke lidt forvirrende…. Read more »

Kribensis

-Pelvicachromis pulcher (Boulenger 1901) Når man siger Pelvicachromis Pulcher, siger det umiddelbart ikke mange akvarister noget, men siger man Kribensis eller Palet-cichlide, er det ligesom, at der går en “prås” op for folk. Selvom vi skal lære at bruge de latinske navne (Puha!), er det gamle navn Kribensis stadigvæk det mest almindelige brugte ord –… Read more »

Kuhliål

– en fisk der ligner en søslange Kuhliålene udgør en gruppe af meget slanke smerlinger. Kropsformen minder næsten om vores hjemlige ål, men kuhliålens finner er dog ikke sammenhængende som ålens. Kuhliål er en fællesbetegnelse for 6-7 arter, der minder så meget om hinanden – både i udseende og levevis – at de kan behandles… Read more »

Lille Mundruger

-Pseudocrenilabrus multicolor Da denne lille cichlide fra de østafrikanske floder kom til Europa, vakte den stor interesse blandt akvarister. Hunnen samlede ikke blot æggene op i munden under legen. Den beholdt dem også der under hele æggenes udviklingstid, og spyttede sprællevende unger ud 2-3 uger senere. Hvis en fare dukkede op, samlede hun ungerne sammen… Read more »

Selskabs-akvariet

I selskabsakvariet holder du flere forskellige fiskearter sammen. Det kan sagtens være barber fra Asien, karpelaks fra Sydamerika og en Afrikansk malle. Blot de har samme livskrav, og ikke generer hinanden. Fiskenes krav til temperatur, vandstrøm, lysintensitet og skjulesteder skal gerne være nogenlunde sammenfaldende. En af de mest populære varianter af selskabsakvariet er regnskovsakvariet. Her… Read more »

Akvarie Tips

Daglig pleje Pasningen af dit akvarie er ikke særlig tidskrævende. Der er dog nogle få rutiner, som er gode at få indarbejdet fra starten. Hver dag Kontroller teknikken! Viser termometeret den rette temperatur, kører pumpen og er der passende gennemstrømning (ellers er filteret måske stoppet)? Er vandet klart og rent? Ser fiskene sunde og raske… Read more »

Sygdomme

Sygdomme hos akvariefisk er i de fleste tilfælde lette at behandle, hvis de bliver opdaget rettidigt. En længere afhandling om sygdomme vil dog ikke blive beskrevet her. Jeg vil blot give mulighed for at stille en diagnose på de mest almindelige sygdomme. En dyrehandler bør vejlede i valget af den rette medicin. I de fleste… Read more »

CO2 udstyr

– ny teknik revolutionerer planteplejen Det er en kendt sag blandt erfarne akvarister, at en velafbalanceret gødningstilførsel er vigtigt for akvarieplanternes vækst og trivsel. Langt det vigtigste næringstof er CO2. I de fleste akvarier opstår der straks efter anlæggelsen CO2-mangel. Løsningen er at tilføre ekstra CO2. I akvaristikkens barndom lavede planteglade akvarister et mindre hjemmebrænderi,… Read more »

Regnvand i akvariet

Alt hvad der kommer fra himlen er ikke pr. definition rent og uberørt af menneskelig aktivitet – men regnvand kan være en værdifuld ressource for akvarister. Gennem vores brevkasse har vi dog erfaret at brugen af de klare dråber fra oven, har forårsaget nogen forvirring. Derfor får du her en gennemgang af fordele og ulemper… Read more »

En god start

Sådan kommer du i gang Det er ikke særligt dyrt at komme i gang med at holde akvariefisk. Ofte har din dyrehandler et færdigt startsæt, der indholder alt, hvad du har brug for. Har du selv lyst til at sammensætte akvarie, dekorationsmaterialer og teknik, har han et stort sortiment at vælge ud fra. Akvariet Det… Read more »

Valg af Akvarium

Du har bestemt dig for, at du vil have et akvarium, men hvad nu? Hvor stort skal det være? Skal der opvarmning til? Hvor meget lys er nødvendigt? Hvad med filtrering? Spørgsmål er der nok af, og faktisk er det dig selv, der sidder inde med svarene. Det hele afgøres af, hvilke krav og forventninger… Read more »

Regnskovsakvariet

kan selvfølgelig sagtens indrettes som biotopakvarium eller artsakvarium, men er særlig egnet som selskabsakvarium. Den tætte plantevækst giver nemlig altid skjlestder for fisk, der føler sig generet af nogle lidt for livlige naboer. Selskabsakvariet er et godt valg for dig, der er helt ny akvarist. Især kombinationen selskabsakvarium-regnskovsakvarium er det ideelle sted at starte. Planteakvarium… Read more »

Artsakvariet

er selskabsakvariets modpol. Her holder du kun en enkelt fiskeart, og kan derfor lave forholdene helt optimale. I denne akvarietype vil fiskene som regel føle sig mere trygge, og dermed udvise en mere naturlig adfærd end i selskabsakvariet. Er du interesseret i at løse nogle af de mange mysterier vore små fisk stadig gemmer på,… Read more »