Børn og hunde
Børn og hunde kan give hinanden meget, men det kræver respekt og opdragelse begge veje. Børnene må ikke betragte hunden som et nyt stykke legetøj. Lær derfor dit barn, at:
- ikke alle hunde er lige venligtsindede.
- de altid skal have ejerens tilladelse, før de rører en hund.
- man skal klappe en hund på siden – og ikke på hovedet.
Den voksne skal altid have fuld kontrol over situationen, når en hund skal præsenteres for et barn. Det er den voksnes ansvar, at børn lærer at omgås dyr på den rigtige måde. Når hvalpen kan sidde på kommando, er det godt at lære den, at den skal adlyde børnene. Dermed kan børnene selv være med til at styre hundens adfærd. Denne indkøringstid varer kun en kort periode. Derefter vil de få et varmt og afslappet forhold til hinanden – til glæde for både børn, forældre og hundene. Få her konkrete råd og vejledning om hundeopdragelse og lær. f.eks. hvordan hunden selv kan holde sig stueren, og hvordan du får hunden til at lystre på kommandoen ”SIT”.
Hundeadfærd og hundesprog
Hunden er et meget intelligent dyr og har sit eget sprog. Hundesproget består af lyde, duftsignaler og kropssprog. Jo mere du omgås hunde, jo bedre vil du også blive til at tyde hundesproget og forstå din hunds adfærd. Generelt om hundeadfærd: En selvsikker hund har rejste ører og mundvigene temmelig langt fremme. Når den bliver aggressiv, rynker den snuden, rejser børster og viser tænder. Hvis hunden bliver bange, lægger den ørerne bagud, trækker mundvigene tilbage og holder halen lavt. En bange og aggressiv hund har rynket snude, rejste børster, tilbagelagte ører, tilbagetrukne mundvige, viser tænder og har løftet hale. Der er dog mange mellemstadier, som kræver, at man kender hunden godt. Giv dig tid til at finde ud af din hunds udtryksformer og forstå dens hundesprog.
Hundeadfærd på en udstilling
Hundeudstillinger arrangeres for at udbrede kendskabet til de forskellige racer, og for at opdrætterne kan forbedre racen via bedømmelsen af deres hunde. Hunden skal være stambogsført i Dansk Kennel Klub og være mindst fire måneder gammel for at kunne deltage. Lever din hund op til eksemplarisk hundeadfærd på en udstilling: En udstillingshund bør have et roligt temperament, og den skal kunne ignorere de andre hunde i ringen. Hunden skal kunne gå pænt i løs line. Den skal også kunne stå stille med vægten ligeligt fordelt på alle fire ben. Der er imidlertid forskel på, hvordan de forskellige racer skal “stå” (præsenteres). Få mere information i din klub.
Tænk over disse råd, når du skal på hundeudstilling
Sørg for, at pelsen står flot, og at øjne, ører og tænder er rene. Kløerne skal være klippede forud for en udstilling. Alt i alt skal din hund være i topkondition og velsoigneret. Mange specialklubber arrangerer pelspleje og ringtræning for nye medlemmer. Hunden skal være vaccineret mod hundesyge og parvovirus senest 14 dage før og højst to år inden udstillingen. På hundeudstillingen inddeles hundene i grupper efter køn og alder, og hver enkelt hund kvalitetsvurderes. Opnår din hund ikke høje point, så tag det som en oplevelse, og husk på, at den er lige så dejlig, som den altid har været.