Hvorfor hvalpefoder?

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Hvalpefoder: Nødvendigt eller overflødigt?

Hvordan skal jeg fodre min hvalp? Det er et af de spørgsmål vi ofte fik i brevkassen. Svaret er, at det er rigtig vigtigt at hvalpe får hvalpefoder – og ikke bare et hvilket som helst foder, men et foder der er beregnet til hvalpens race, eller den formodede størrelse som hvalpen får, når den bliver voksen.

Hvalpe af små racer (eks. spaniels) vokser væsentligt hurtigere end hvalpe af store racer (eks. labrador), og de har derfor ikke brug for samme slags foder. Grunden til at det er så vigtigt med det rette hvalpefoder i vækstperioden er, at mens hvalpen vokser har den brug for en passende mængde energi- og næringsstoffer for at udvikles på den rigtige måde. Hvis du fodrer forkert, kan hvalpen få skader for livet.

Læs her ernæringsekspert Dorte Jabinas råd om fodring af hunde samt om ernæring til hvalpe.

Nedtrapningsstrategien

Når du får en hvalp hjem fra opdrætteren, vil du ofte få fodringsanvisning og lidt foder med hjem. Hvis du ikke vil blive ved med at fodre med den slags foder, som hvalpen er vant til, er det vigtigt at bruge et godt stykke tid på at vænne hvalpen til et nyt foder – eksempelvis ti dage, hvor du den første dag giver 90% af det tidligere foder og 10% af det nye foder, dag 2 giver du 80% af det tidligere foder og 20% nyt foder og så videre.

Hvalpefoder: Mængde

Det er også vigtigt at hvalpen får den rigtige mængde foder. Gå som hovedregel ud fra doseringsvejledningen på posen, men hold også øje med hvalpen. Se efter hvalpens foderstand, og hvalpens tilvæksthastighed. Hvis hvalpen får tendens til overvægt bør du skære ned på fodermængden, men også hvis hvalpen vokser hurtigere end den normale væksthastighed for racen (dette gælder især for store racer) bør du reducere i fodermængden.

Hvis en hvalp af en stor race vokser for hurtigt, kan den senere i livet få problemer med led og knogler, eksempelvis hofteledsdysplase (HD) eller osteocondrose. Hvis den får for lidt foder, vil den ikke blive helt så stor som hunde af racen normalt bliver.

Vil du vide mere om hvalpe og deres behov, så læs her hvordan du får en succesfuld start med de små kære hunde.

Interval for fodring af hvalpe

Det er også vigtigt at hvalpe får mad 3-4 gange om dagen. En hvalp har et stort energibehov, og har derfor brug for meget foder, men da den samtidig har en begrænset mavekapacitet vil det være nødvendigt at fodre den ofte. Du bør fodre en hvalp i op til 6 måneders alderen tre gange om dagen. Når den bliver 6 måneder og til den er 1 år bør du fodre den to gange om dagen. Og derefter vil det være en smagssag om du vil fodre hvalpen 1 eller 2 gange dagligt.

Når din hvalp skal fodres, gør det evt. til en rutine så det sker:

1. gang om morgenen før du tager på arbejde
2. gang når du kommer hjem
3. gang lige før du går i seng.

Hvalpefoder: Hvor længe?

Hvalpefoderet skal bruges til hvalpens knogler er ca. 90% færdigudviklede. Dette sker når hvalpen er omkring 6-12 måneder – seneste hos de store hunderacer. Det skader ikke at fodre med hvalpefoder lidt for længe når bare du ikke overfodrer.