Papegøjer

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

De farvestrålende papegøjer tæller langt over 300 arter, der er udbredt på alle verdensdele med undtagelse af Europa. De afviger meget i størrelse. De mindste arter (spætte-, dværg-, flagermus- og spurvepapegøjer) bliver ikke større end 8-15 centimer lange, mens de sydamerikanske araer kan opnå en længde på 90 til 100 centimeter. Når det gælder farverne, er papegøjerne også alsidige. Næsten alle tænkelige farvekombinationer kan findes i disse fugles brogede familiealbum.

Langt de fleste af de arter, som holdes som burfugle, har deres naturlige hjemsted i de tropiske egne.

En stor del af arterne lever i regnskovene, og lever i større eller mindre flokke.

I yngletiden parrer fuglene sig ud og bygger rede i hule træer og klippespalter.

Nogle arter yngler dog også i store kolonier.

Individualister

Noget af det vigtigste at gøre sig klart før anskaffelsen af en papegøje er, at disse fugle er individualister. De har i høj grad hver deres personlighed. Desuden er det en langsigtet beslutning.

Måske vil du have din fugl 20 til 30 år. Papegøjer bliver nemlig meget gamle i forhold til mange andre kæledyr. Der er eksempler på papegøjer, der er blevet 60 til 80 år gamle, og enkelte beretninger om individer der har rundet de hundrede år. De kønsmodner ofte først ved en alder på 6-10 år.

Vanskelig pubertet

I forbindelse med kønsmodningen kan papegøjen helt ændre personlighed. Det er forklaringen på, at en fugl, som har været holdt i årevis, pludselig kan opføre sig anderledes. En blid og kærlig papegøje kan blive aggresiv, mens en ballademager kan blive from som et lam. Nogle individer kommer dog gennem ”puberteten” uden de helt store teenage-kriser.

Bur/voliere

Papegøjer kræver et stort bur/voliere, og har brug for at komme ud og blive aktiveret regelmæssigt. Størrelsen skal naturligvis afstemmes efter de enkelte arter. Klatregrene bør være en naturlig del af indretningen. Desuden skal der være madskål, drikkeautomat og evt. badeskål. Da mange arter i naturen er hulerugende, er en udhulet træstamme eller en form for fuglekasse en forudsætning for et vellykket opdræt.

Mad

Det er ikke nogen god idé at lade papegøjen spise med til bords ved resten af familien. Vores mad er alt for kryderet, og indeholder slet ikke de rigtige næringsstoffer.