Mad & Ernæring

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

En voksen kat (ca. 1 år gammel) skal have to måltider om dagen, eksempelvis morgen og aften. En killing har brug for 4-5 måltider om dagen, da dens mave ikke er indrettet til at rumme større måltider. Antallet af måltider nedsættes gradvist, efterhånden som killingen bliver ældre. Tørkost er højkoncentreret fuldkost. Tørkost fra dyrehandleren er langt at foretrække frem for supermarkedets kattemad. Tørkosten giver kattens tænder og tandkød noget at arbejde med. Dette mindsker risikoen for tandsten og tandkødsbetændelse.

Vær opmærksom på, at der er speciel kost til killinger, hankatte, voksne katte, diende katte o.s.v. Spørg dyrlægen til råds, inden du køber tørkosten. Der er fra de fleste fabrikanter udarbejdet en doseringsvejledning, som er tilpasset kattens vægt. Vil du give din kat en lækkerbidsken, har den godt af indvolde som hjerte og nyrer (gennemkogt og godt renset).

Derudover spiser katte de fleste slags fisk (kogt og fri for større spidse ben). Til gnaveri er kalveknogler gode. Giv aldrig ben fra fjerkræ, da de let kan splintres. Der skal altid være en skål med frisk vand. Det er misforstået godhed at give katten mælk, da mælken kan give katten diarré. Katte mangler et enzym, som kan nedbryde mælkesukkeret. Derimod kan du give katten syrnede mælkeprodukter som ymer og kvark, en blanding af fløde 13 og vand eller en speciel kattemælk, som fås i handlen, hvis du synes, at den skal have et supplement en gang imellem.

Udstilling

Inden du tilmelder din kat til en udstilling, er det en god idé at have besøgt en katteudstilling forinden, så du har et indtryk af, hvad der sker på sådan en dag. Det kan være noget forvirrende at følge med i den første gang. Du skal være medlem af en katteklub for at kunne tilmelde din kat til en katteudstilling. Når du ankommer til udstillingen, bliver dine papirer kontrolleret, og katten skal igennem en dyrlægekontrol, før den får adgang til udstillingslokalet. Dyrlægen kontrollerer pels, øjne, ører og svælg. Der bliver også kontrolleret for lopper. Er der tvivl om kattens helbredstilstand, vil katten, og evt. andre katte fra samme hjem, blive nægtet adgang. Og det er jo for alle parter betryggende at vide. Når alt er i orden, får du udleveret et nummerbånd, som katten skal bære under udstillingen.

Træn katten i at blive holdt som vist på billedet, da dommerne holder dem på samme måde for at bedømme deres egenskaber.

Der er imidlertid forskel på, hvordan de forskellige racer skal “præsenteres”. Få mere information i din klub. Sørg for, at pelsen står flot, og at øjne og ører er absolut rene. Kløerne skal være klippede forud for en udstilling. Alt i alt skal din kat være i fin kondition og velsoigneret.

Katte, der udstilles i Danmark og i udlandet, skal være vaccineret mod kattesyge og katteinfluenza. Vaccinationen skal minimum være 15 dage og højst et år gammel. Rabies-vaccinationen, der er obligatorisk i udlandet, skal foretages mindst 30 dage før, og må højst være et år gammel. De enkelte lande har forskellige veterinære bestemmelser vedrørende indrejse. Få yderligere informationer i god tid hos din dyrlæge eller i Veterinærdirektoratet.