Flyvepungegern

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Flyvepungegern "Sugar Glider"

Flyvepungegern burde egentlig have haft navnet svævepungegern, de kan nemlig ikke flyve fra gren til gren, men svæve. Imellem deres forben og bagben har de en ekstra hudfold som gør, at de kan springe fra et træ, sprede alle benene ud, også svæve stille og roligt til det næste træ. Man mener at flyvepungegern kan svæve op til 30 m fra træ til træ.

Flyvepungegern kommer fra Australien, som i øvrigt er det eneste land med pungdyr. Pungdyr er dyr der har en pung på maven hvori ungerne opvokser og bæres (kun hunnerne har denne pung). Efter en meget kort drægtighed på ca. 16 dage føder flyvepungegernet 1-2 unger, som med det samme efter fødslen, kravler op i moderens pung hvor den finder en dievorte, som den ikke giver slip på igen før den har fået øjne og hår og begynder at kigge ud af pungen for at se den store verden.
Efter 60-70 dage kravler ungen op af pungen og den spiser nu fast føde. Når ungen er 16 uger kan den komme fra moderen. Hanunger er kønsmodne ved 4-5 måneders alderen, hunner ved 9-12 måneders alderen. Dog anbefales det ikke at avle på hunner før de er over 12 måneder. Flyvepungegern lever i naturen i kolonier på op til 7 dyr. De er meget sociale og bør så vidt muligt holdes flere sammen. Dog er det vigtigt at der kun er én han i flokken, da flere hanner vil slås.

Daglig pleje

Hver dag smides det gamle foder fra dagen før væk, og der gives nyt foder specielt til flyvepungegern.

En opskrift på sund og nærende foder kunne se sådan ud:

200 gram kogt kylling

200 gram frugt ( min 5 slags ,)

200 gram bær  min. 5 slags

200 gram  grønt f.eks brocoli. blomkål, sød kartoffel, gulerod

5 hårdkogte æg

1 tsk honning

1 tsk arabisk gummi

1 tsk bipollen

1 tsk lori nektar

1 tsk vitamin

1 tsk kalk

1 lille kop a38 eller øko youghurt

Lidt friskpresset appelsin juice

Lidt  finhvalset havregryn

Puttes i blenderen og fryses ned i isterning bakker

1-2 isterninger optøes pr dag pr dyr

Udover skal de have insekter, frisk grønt og frugt, samt nødder uden skal, kogt kylling, melorme osv.

De tåler ikke majs, korn, avocado, alm kartoffel, kerner i æbler, porre, løg mm.

Hver dag gives frisk vand. Evt. afføring fjernes fra buret. Sovepladser/skjulesteder rengøres ugentligt, bundmaterialet skiftes og buret vaskes i desinfektionsmiddel.

/