Cairn Terrier

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Oprindelse

Cairn terrieren stammer fra Scotland, hvor den blev brugt som ræve- og odderjæger i højlandet. Den var kendt allerede fra 1600-tallet og måske endnu tidligere.

Der findes et maleri fra 1434, som viser en terrier af cairn-typen. Navnet Cairn terrier var længe undervejs, og der var mange diskussioner, før det blev det normalt kendte for racen.

Det skotske ord cairn betyder stendynge, og hentyder til de dynger af sten og klippestykker, som i tidernes morgen rev sig løs og styrtede ned i dalene eller på strandkanten af søer og floder. I disse stendynger levede oddere, ilder, ræv og grævling, og cairn terrieren blev brugt til at jage de adrætte pelsdyr ud til jægerne.

Det var noget af et job for den lille cairn, for odderens taktik var at trække sig bagud i hulen, så den kunne slås med én hund af gangen, og ansigt til ansigt med den. Terrierens opgave var at komme bag om odderen og jage den ud. En del cairns har mistet livet på den regning. Hjemme på gårdene gjorde den stor nytte ved at jage ræve, ildere, rotter og mus.

For at vende tilbage til navnet, så har forslagene til navne været: korthåret skye terrier, west highland terrier, cairn skye terrier eller cairn terrier of skye. I 1910 besluttede den engelske kennelklub, at navnet skulle være Cairn terrier.

Før første verdenskrig var der en del cairns i England, men på grund af krigen og efterfølgende rabiesudbrud havde racen det meget svært. Efter krigen blev interessen for cairns vakt igen, men opdrætterne i Skotland var ikke interesseret i at sælge deres avlshunde til udstillingsbrug.

Efter anden verdenskrig tog udviklingen dog fart, og cairn terrieren blev en af de mest populære terrier-racer i England og USA. Den første cairn terrier blev stambogsført i Danmark i 1924.

Racestandard

Cairn terriers skal karakteriseres ved deres frygtløse og muntre fremtræden. De er aktive, modige, hårdføre og har et stridhåret og pjusket udseende. De er stærke og kompakt byggede. De skal stå godt fremad på forpoterne. Bagparten er stærk, ribbenene dybe. Meget frie bevægelser.

Pelsen skal være så hård at den kan afvise regnskyl. Hovedet er lille, men i balance med kroppen, og er ræveagtigt i formen.

Alle disse karakteristika er nødvendige hos denne brugsterrier.

Temperament

Cairn terrieren har stor tilpasningsevne. Den er intelligent, og har et sundt nervesystem. Den har et veludviklet flok-instinkt, og så har den det rigtige let-antændelige terrier-temperament. Disse ting gør, at en cairn terrier er en hund, som kan passe ind i et hvilket som helst miljø. Den er en god ven, som altid er parat til leg og narrestreger, men også til at være stille og rolig, hvis der er brug for det. Den er velegnet til by-hund, for den er tilpas lille til, at du kan tage den under armen, når vejen skal krydses, eller du kan putte den i en taske, hvis den skal med i bussen. Den er naturligvis også velegnet i villaen, hvor den vil passe sit territorie, men ikke med agressivitet, og den passer perfekt på landet, hvor den kan få lov til at udfolde alle dens naturlige talenter så som musejagt. Hvis du køber en cairn får du tilbedelse, venskab, mange glæder og en munter og livsglad hund.

Vil du vide mere om cairn terriers, så søg på nettet eller i bøger.