Lille Mundruger

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Pseudocrenilabrus Multicolor

Da denne lille cichlide fra de østafrikanske floder kom til Europa, vakte den stor interesse blandt akvarister. Hunnen samlede ikke blot æggene op i munden under legen. Den beholdt dem også der under hele æggenes udviklingstid, og spyttede sprællevende unger ud 2-3 uger senere. Hvis en fare dukkede op, samlede hun ungerne sammen i munden igen. Ja, de stod ligefrem i kø for at komme ind. Det var dog en fantastisk historie!

I dag har den dengang måbende verden set et utal af mundrugende cichlider sidenhen. Den ene med mere imponerende farver end den anden.

Fra Tanganyikasøen, Victoriasøen og især fra Malawisøen er de kommet i en endeløs strøm. Desuden har de afrikanske og sydamerikanske floder bidraget med enkelte mundrugende arter. Alligevel er den lille mundruger stadig min favorit, og samtidigt er den en god fisk for den nye akvarist. Du kan sagtens holde en han og 2-3 hunner i et akvarium på 30-50 liter. Eller du kan holde en større flok med 2-3 hanner i et akvarium på 80-160 liter.

Dæk bunden med fint grus, da fiskene gerne graver en fordybning til legeplads.

Akvariet bør indrettes med masser af huler opbygget af sten og trærødder, hvor hunnerne kan få ro til mundrugningen. Beplantningen kan være helt efter din egen smag, blot der er lidt javamos, som ungerne kan skjule sig i. Fodringen volder ingen bekymring. Lille mundruger er næsten altædende. Temperaturen bør ligge på 23-25°C.