Tamfuglens Historie

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Det er uvist, hvornår vi mennesker begyndte at holde fugle som kæledyr, men vi har holdt fugle i bure i omkring 4000 år.

I de gamle kulturer forekommer de i mytologien, sagn og legender – ja selv i viser. Hos nogle folkeslag var de hellige, f.eks. den hellige ibis i Ægypten, og hos andre folkeslag mente man, at fuglen var den omdannede menneskesjæl.

På et meget tidligt tidspunkt kunne man tæmme papegøjer, og man fandt ud af, at de kunne efterligne menneskelige lyde. For mere end 2500 år siden var fuglehold almindeligt i indiske fyrstehuse, hvor især kvinderne brugte megen tid på at lære dem at tale. En frier mødte ofte op med en papegøje på hånden.

I Indien hverken dræbte eller spiste man papegøjerne, mens indbyggerne i andre lande forfulgte dem skånselsløst, da de åd deres afgrøder.

Er du allerede selv fugleejer, eller overvejer du at anskaffe dig en fugl som kæledyr, så løb igennem denne tjekliste.

Sagnfortællinger

Da Aleksander den Store i år 327 f. Kr. drog til Indien, bragte han tamme parakitter (Aleksanderparakitten) med sig hjem.

Ved udgravningen af kongepaladset i Pergamon fandt man en gulvmosaik med en afbildning af en fuldstændig naturtro Stor Aleksanderparakit. Den er lavet omkring år 150 f. Kr. Fugle blev også afbildet på våben og våbenskjolde.

Hos inkaerne havde papegøjerne særdeles stor betydning så langt tilbage i historien, som vi kan komme. Man brugte bl.a. deres farvestrålende fjer til pynt.

Da Columbus i 1492 opdagede Amerika, var Cuba Amazonen et af de første dyr, han mødte, og lige siden er søfolk kommet hjem med fugle fra hele verden.

Ved Venedig var der i 1503 en fuglepark med papegøjer, der havde menneskelige stemmer. I dag finder vi fugleparker i rigtig mange lande.