Breton

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Oprindelse

Bretonen stammer sandsynligvis fra Oyselhunde, som er kendt allerede i middelalderen. Bretonen er en af de ældste stående jagthunderacer i Frankrig, den stammer fra det centrale Bretagne. Fra starten af 1900-tallet blev bretonen en af de mest populære stående jagthunde i Frankrig, USA og Canada. I 1960 kom de første Bretons til Danmark (2 stk. fra Norge), i 1961 kom endnu 4 – denne gang fra Canada, samt 3 fra Frankrig. Disse hunde lagde grund til avlsarbejdet i Danmark. Fra sidst i 1960’erne og frem til nu er der blevet stambogsført 200-300 bretons årligt.

Racestandard

Den mindste af de stående jagthunderacer. Breton’ens hoved er af denkontinentale Spaniel-type, og dens hale er kort eller helt manglende.
Den er harmonisk af bygning, med en solid knoglestruktur uden at være tung. Helheden er kompakt og tætbygget, men uden at være grov, således at den bevarer en passende elegance. Hunden er livfuld, med et levende blik og intelligent udtryk. Helhedsindtrykket viser en lille, tætbygget hund, fuld af energi, som igennem racens udvikling har bevaret den kompakte model, der var ønsket og fastlagt af racens grundlæggere.

/
/
/

Temperament

Bretonen er tilpasningsdygtig, social og med et intelligent og opmærksomt udtryk. Den er en afbalanceret, ivrig og læringsvillig jagthund.

Vil du vide mere om bretons, kan du besøge www.breton.dk