Sundhed og sygdom

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Sygdom og behandling

Forebygelse er bedre end behandling. Derfor er en omhyggelig daglig pleje din bedste garanti for en sund kat. Vaccination er en anden. Her har du en gennemgang af de mest almindelige sygdomme og deres behandling:

Orm

Har din killing ikke fået ormekur, bør du straks sørge for, at den får en kur mod både spoleorm og bændelorm. Kurene fås kun på recept.

Vaccinationer

Få lavet en vaccinationsattest hos dyrlægen, som fortæller, hvilke vaccinationer der skal gentages og hvornår. Få eventuelt din dyrlæge til at indkalde katten til vaccination.

Katte skal vaccineres mod kattesyge (virussygdom). Dette skal ske første gang, når katten er tre måneder gammel. Vaccinen skal gentages en gang om året.

Vaccine mod katteinfluenza giver en god beskyttelse og forlanges af kattepensioner.

Fritgående katte bør vaccineres mod katteleukæmi.

Vaccine mod rabies (hundegalskab) forlanges ved indrejse og udstilling i udlandet.

Øjenbetændelse

Lad dyrlægen stille diagnosen. Har din kat øjenbetændelse, vil du få en recept på øjensalve. Indtil du kommer til dyrlægen, kan øjnene bades med en tot vat vædet med lunken kamillete. Brug aldrig samme tot vat til begge øjne.

Neutralisering

Hvert år bliver der født for mange killinger. Enhver katteelsker vil være enig i, at kattebestanden skal holdes inden for rimelige grænser, og neutralisering er en god løsning. Ved neutralisering forstår man enten kastration af en hankat eller sterilisation af en hunkat. Det er en mindre operation, som bliver foretaget under narkose, og du får katten hjem samme dag.
Ved hunkatten bevirker neutraliseringen, at den ikke kommer i løbetid.
Hankatten bliver mere rolig, og har ikke trang til at strejfe.
Ikke-kastrerede hankatte vil ofte begynde at markere deres territorium ved strinteri, og urinen fra en kønsmoden hankat lugter ikke særlig godt.

P-piller

P-piller egner sig kun til en kortere periode, da længere tids brug kan skade livmoderen og give knuder i mælkekirtlerne. P-pillen gives én gang om ugen.

Øremærkning

Takket være øremærkning er mange katte kommet hjem til deres familier i god behold. En øremærket kat vil ikke blive brugt til dyreforsøg, og det er betryggende at vide.
Du kan få din kat øremærket hos dyrlægen. Der er forskellige registre, den kan optages i. Hvis du har et husstandsabonnement hos Falck, kan din kat blive registret i en landsdækkende efterlysningstjeneste.
En anden mulighed er foreningen “Kattens Værn”. Du skal være medlem af foreningen. Din kat vil så være registreret hos dyrlægen og hos “Kattens Værn”.