Havens Fugle

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Hjælp de vilde fugle

Havens fornemste sanger, solsorten, kæmper en brav kamp for overlevelse i disse dage. Sne og frost har afskærmet adgangen til spisekammeret under blade og kvas. Bærrene på hyld, røn og tjørn er ved at være spist op. De vejrforhold, vi har nu, kan tage livet af flere millioner solsorte.

Solsorten kan ikke søge nogen steder hen, men må forsørge at klare sig, hvor den er. Den kan bukke under efter kun få dages sult.

Men også mejserne og strandfuglene har brug for akut hjælp. Mejserne er aktive om dagen, både sommer og vinter. I vinternatten putter de sig i kasser og huller, og forsøger at holde varmen og spare på energien. Det kan være svært, når natten er lang og kold. Energitabet over en vinternat er så stort at mejsernes reserver er i bund, når morgenen kommer. Med den frost vi oplever nu, er det vigtigt for mejsen, at den finder noget at spise.

Her kan du træde til og sørge for, at der er mad til mejserne når de vågner. Især hampefrø og jordnødder er velegnet som tilskuds foder da fedtindholdet er meget højt i disse produkter.
Med blot en enkel indsats kan du hjælpe solsorten, mejserne og strandfuglene gennem vinterkulden.

Velegnet foder

En foderautomat med solsikkefrø eller en god vildfugleblanding er en rigtig god idé. Mejser er som regel vældig glade for de fede solsikkefrø og vildfugleblandinger uden for meget korn, som de tager fra automaten og spiser i sikkerhed i for eksempel tjørnehækken. Foder derfor tæt ved de sikre ædepladser. På den måde skal mejsen bruge mindst mulig energi på at flyve frem og tilbage mellem foder- og ædeplads.

Et andet godt morgenfoder til mejserne er en fedtblanding. Du kan nemt fodre med fedtblanding ved at købe de såkaldte mejsekugler eller mejsebolde. Blandingen er god føde i den kolde vinter, da fedt er meget energirigt. Kuglerne spises med fornøjelse af alle mejser.

Mejserne bliver som regel i det samme område året rundt. De mejser, du fodrer om vinteren, vil ofte være de samme, som får unger i din redekasse til sommer.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse