Tibetansk Terrier

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Oprindelse

”Den glemte dal” i Tibet og Verdens Tag, alene oprindelsesstedet for den Tibetanske Terrier lyder eksotisk. Tibetanerne betragtede hundene som hellige dyr og lykkebringere. For 2000 år siden blev hundene opdrættet i klostre hos lamaerne. Man kunne ikke købe en Tibetansk Terrier, men man kunne blive givet en som en gave, enten til beskyttelse til hjemrejsen, eller som tak for en tjeneste man havde givet.
Der er ikke kommet mange af racen ud af Tibet, men i 1929 begyndtes et opdræt i England. Det skyldtes en Dr. Greig som var chef på et kvindehospital i Indien. Hun opererede en Tibetansk købmands kone og lod deres drægtige tæve være på hospitalet hos dem under indlæggelsen. Hun fik derfor en af hvalpene som hun bragte med hjem til England.
Efter den kinesiske invasion har det været svært at finde ud af hvordan det står til med racen i Tibet, men ind i mellem lykkedes det for Tibetanske flygtninge at få deres hund med ud af Tibet, især til Nepal og Indien. Det største avsarbejde foregår derefter i Indien af den indiske kennelklub.

Beskrivelse

Den Tibetanske terrier er en middelstor og robust bygget hund.
Den har en muskuløs og kraftfuld krop, og store, runde og flade poter.

Pelsen er fin og rigelig lang de fleste steder på kroppen, og den er delt i underuld og dækhår.

Næsen er altid sort, og øjnene er store og runde.

Skulderhøjden for hanner er 35,6 – 40,6 cm, tæverne er lidt mindre.

Alle farver, undtagen lever- og chokoladebrun er tilladt. Heriblandt også flerfarvet og trefarvet.

/
/
/

Temperament

Det er af natur en venlig og livlig hund. Den er sin familie en trofast ledsager, og den elsker og trives ved, at deltage i alt, hvad dén end måtte foretage sig.
Den vil ønske en plads i ”flokken”, og derfra være en selvbevidst, tiltalende og ideel familiehund. Den besidder et skægt og intelligent sind, og det viser sig ved en hund der bringer humor og glæde ind i hverdagen.
Sjove indfald og situationer hvor man har opfattelsen af, at den ”prøver at regne den ud” er slet ikke ualmindelige. Den vil derfor sætte pris på en ejer med humoristisk sans og en som vil tage sig tid til leg og hygge.

Pelsplejen af en Tibetanske terrier er en ikke uvæsentlig ting. Det er et stort men ikke uoverkommeligt arbejde, men hvor lyst til pelspleje vil hjælpe meget. Mindst 2 timers pleje én gang om ugen må man regne med, til at komme hele pelsen godt igennem. På nogle tider af året mere. Forsømmes plejen bliver pelsen meget hurtigt filtret – og det med ubehag til følge for hunden, når de skal fjernes igen.
Det er vigtigt at komme ind i en god rytme helt fra hvalpen er lille, da nogle faste rutiner under børstningen gør det lettere at have overblik. Skulle overblikket smutte, er det i flere tilfælde en god idé at besøge en erfaren hundefrisør, jeres opdrætter eller måske en anden tibbe ejer, som kan hjælpe med at komme til bunds med problemerne, og så prøve selv at følge med derfra. I meget slemme tilfælde kan det desværre blive nødvendigt at klippe alt pelsen af, men det gør ikke pelsplejen ubetinget lettere. Nogen vil sige tvært imod. Men en god og seriøs opdrætter vil altid sikre sig at køberen ved hvilket arbejde der skal lægges i pelsplejen, og selvfølgelig være behjælpelig med råd og vejledninger i rigelige mængder. Man kan sige, at det kræver sin pelsplejer at holde pelsen på en tibbe i god stand, men så får du også en flot og veltilfreds hund ud af det.

Link til gode og informative sider:

www.Sherpa.dk
www.tibetanerklubben.dk
www.cheerio.dk
www.tibetanskterrier.dk