Abyssinier

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Der er gjort mange forsøg på at efterforske abyssinierens oprindelse. Man ved med sikkerhed, at der kom abyssiniere til England allerede i 1869, bragt hjem som souvenirs af soldater fra kolonierne.

Muligvis har abyssinieren tidligere været udbredt i hele Østafrika.

Abyssinieren menes at være den katterace, som man kender fra det gamle Egypten, hvor katten første gang dukkede op som husdyr. Her blev katten opfattet som hellig, og man har endda fundet balsamerede katte.

I øvrigt var der dødsstraf for at slå en kat ihjel. Skulpturer af gudinden Bast, der kunne antage form af en kat, ligner også grangiveligt en abyssinier.

Den let bøjede hale skulle have haft til formål at holde de egyptiske kvinders smykker mens de vaskede tøj i Nilen. Herhjemme blev abyssineren første gang vist på en udstilling i 1935.

Den oprindelige abyssinier var vildtfarvet, men ret hurtigt fremkom den røde variant (sorrel). I dag har man også farverne blå og fawn (beige). Den nyeste farve er sølv; det vil sige abyssiniere hvor bundfarven er ren sølvhvid med tickingfarve fra henholdsvis vildtfarvet, sorrel, blå og fawn. Beslægtet med abyssinieren er den forholdsvis nye og smukke somali.

/

Udseende

Når man skal beskrive en abyssiniers eller somalis udseende, bruges udtryk som: mini-pumaer, ræv, los og sneleopard. Abyssinieren og somalien er meget “naturlige” katte – både med hensyn til temperament og udseende. Det er middelstore, graciøse, slanke, smidige og muskuløse katte. Abyssinierens hale er lang og slank – somaliens er flot busket. Det trekantede ansigt er enestående.

Pelsen

Abyssinierens pels er kort, fin og tættilliggende. Den er skinnende som silke og blød som satin at røre ved. Da pelsen ligger så tæt til kroppen, afsløres musklernes spil: man ser den fine, elegante kropsbygning, halsens fine krumning, ryggens linier, halens fuldendte og harmoniske form, de lange og slanke ben. Man er ikke i tvivl om, at abyssinieren er en kat med skønhed, kraft og styrke. Pelsen er ticket. Ticking betyder at hvert enkelt pelshår har flere farvebånd. Pelsens nuancerede farvespil sammenlignes bedst med et rådyrs eller en hares pels, blot er farven væsentlig mere intens og glødende.

Somaliens halvlange pels afslører den intense glødende bundfarve, når den bevæger sig. De længere hår giver pelsen et helt anderledes og spændende farvespil, der gør somalien (hvis det er muligt) endnu mere fuldkommen end abyssinieren. Somalipelsen er som velour at røre ved, fin og med let underuld. Karakteristisk er den lange egernhale, bukserne, halskraven og den længere pels på maven. En somali er ikke så langhåret som semilanghårskattene og kræver kun lidt pelspleje for altid at være smuk og velplejet. Somalien skal være elegant, højbenet og muskuløs – og en stor og kraftigt bygget somale er en væsentlig fejl.

Abyssinieren og somalien er aktive og livlige katte. De er glade for at lege og mange kan apportere som en hund. De knytter sig meget stærkt til deres ejer/e og elsker at blive talt med og kælet for. Man kan ikke overse en abyssinier eller somali, for de skal nok gøre opmærksom på sig selv. De kommer når de er i kælehumør, og det er de tit, og så er de ikke til at komme udenom.
Abyssinieren “snakker” ikke ret meget. Somalien er glad for at fortælle hvad den mener om livet. Begge trives fint både i lejlighed og hus og de elsker godt katteselskab – 2 abyssiniere eller 2 somalier sammen har stor glæde af hinanden, men du kan med stor fornøjelse for både dig og kattene sætte abyssinier og somali sammen.
Det er katte med veludviklet mimik og kropssprog – faktisk kan du når du kender din kat se hvad det er den vil fortælle dig.

Vil du vide mere om Abyssinier og Somali se på hjem.get2net.dk/sua/ eller DAC.homepage.dk