Papillon

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Oprindelse

Papillonen er en lille skøde hund der måler omkring 28 cm over skulderen.
Det “rigtige” navn for den er den kontinentale dværgspaniel.

Der findes to “udgaver” af denne race, papillonen og phalénen. Den eneste forskel på disse hunde er ørestillingen. Hos papillonen er ørene oprejst i en vinkel af 45 grader, hos phalénen ligger de ned ligesom hos andre spaniels. Phalénen er den der ligner den oprindelige hund mest, det er dog først for omkring 100 år siden de fik separate navne, indtil da gik de under fællesbetegnelsen papillon.
De har fået deres navne efter deres ørestillinger, papillon betyder sommefugl, og når man ser silouetten af en papillons hoved forstår man hvorfor, ørene ligner grangiveligt vingerne på en sommerfugl.
Phaléne betyder natsværmer, og den har ligesom papillonen fået dette navn fordi ørestillingen i silouet ligner vingerne på en natsværmer.

Racen (dengang med hængeører de oprejste kommer til senere) var meget populær ved hoffet og blandt de adelige, specielt i Frankrig. Marie Antoinette var stor beundrer af racen og det siges at en papillon fulgte hende helt op til gilloutinen, hvor hun rakte den til bødlen inden hun knælede for kniven. Den er portrætteret på flere malerier så langt tilbage som 1200-tallet.
Den franske revolution gjorde stort indhug i racen, og for at redde den fra udryddelse blev den krydset med en eller to andre racer. I dag ved vi ikke hvilke, men vi ved det er derfra de oprejste ører stammer fra, hvorfra spekulationerne om krydsning med dværgspids stammer.

Racestandard

Helhedsindtryk: Lille selskabsspaniel, normalt og harmonisk bygget, med lang pels. Næsepartiet af moderat længde, kortere end skallen. Den virker livlig og yndefuld, men alligevel robust, har en stolt holdning ogbevæger sig let og elegant. Kroppen er en smule længere end hundens højde.

/

Temperament

Papillonen er en livlig, hårdfør og glad hund, som sagtens kan følge med på en lang gåtur. De er kærlige, sociale og særdeles velegnede til selskabshunde.

Læs mere på www.papillon-klubben.dk