Sundhed og sygdom

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Sygdom og behandling

Forebygelse er bedre end behandling. Derfor er en omhyggelig daglig pleje din bedste garanti for en sund hund. Vaccination er en anden mulighed. Her har du en gennemgang af de mest almindelige sygdomme og deres behandling.

Orm

De fleste hvalpe er hos opdrætteren behandlet mod orm, når de er tre og syv uger gamle. Få det bekræftet sammen med købsaftalen. Har din hvalp ikke fået ormekur, bør du straks sørge for, at det gøres. Det er herefter tilrådeligt at give ormekur en-to gange mere; ved elleve ugers alderen – inden tre måneders vaccinationen – og eventuelt tre-fire uger senere. Herefter bør du give hunden en ormekur hvert halve år. Medicinen fås på recept.

 

Vaccinationer

Få lavet en vaccinationsattest hos dyrlægen, som fortæller, hvilke vaccinationer der skal gentages og hvornår. Få din dyrlæge til at indkalde hunden til vaccination. Hunden skal have følgende vaccinationer:

Vaccination mod parvovirus

Nogle hvalpe er før afleveringen vaccineret mod parvovirus. Vaccinationsattesten bør følge hvalpen, når den afleveres. Vaccination mod hundesyge og smitsom leverbetændelse: Normalt benyttes en paraplyvaccine som dækker alle de tre ovennævnte sygdomme. Hvalpen skal vaccineres, når den er 12 uger og igen en måned senere. Genvaccinering skal ske en gang om året.

/

Lopper

Har din hund fået lopper, kan du hos din dyrehandler bl.a. købe loppehalsbånd, loppespray, pipette og loppeshampoo. Langt det bedste er at forebygge loppeangreb ved hjælp af et langtidsvirkende loppemiddel.