Kattefoder

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Godt kattemad er sund fornuft.
Men hvorfor skal jeg give 2-3 gange så meget for mærkevarefoder, end for det billigste kattefoder, jeg kan købe i supermarkedet? Hører du til de mange katteejere, som har stillet netop dette spørgsmål, så læs få svaret her.

Først og fremmest, der er gode grunde til at dit kattefoder koster mere, når du køber mærkevarefoder fremfor discountfoder:

  • Råvarerne er væsentlig bedre i mærkevarefoderet.
  • Denne mærkbare kvalitetsforskel gør, at din kat optager mere af mærkevarefoderet, fordi der er færre fyldstoffer i:
    • Af et kvalitets foder vil katten typisk optage omkring 85%
    • Af discountfoderet vil den optage omkring 60%
  • Ved et kattefoder med høj optagelsesprocent vil der blive væsentlig mindre afføring end ved kattefoderet med lav procent. Det vil især være en fordel for mennesker med indekatte, da der bliver mindre rengøring af kattebakken.
  • Producenterne har igennem mange år udviklet deres foder med hensyn til indholdet af vitaminer/mineraler, så kattens behov dækkes optimalt.
  • Forskningen i kattens vækst og livsfaser har medført, at mærkevarefoderproducenterne har udviklet specialfoder til katte. Der findes kattefoder til killinger, voksne katte med forskellige behov, f.eks. indendørskatte, perserkatte, udekatte med højt aktivitetsniveau og ældre katte.

Før du vælger kattefoder

Før du vælger foder til din kat, skal du tænke over hvor gammel den er, og hvor aktiv den er.

I denne artikel har vi brugt foderprodukterne fra Royal Canin som eksempel. Hvis du vil vide mere om Royal Canins foderprodukter kan du besøge deres hjemmeside www.royalcanin.dk.

Kattefoder til aktive katte og udstillingskatte

Udekatte har brug for energi. Og udstillingskatte har brug for at holde pelsen i orden. Begge behov kan være svære at dække med et billigt foderprodukt.

Lonnie Boe Pedersen er indehaver af katteri DK Miss Devil’s, hvor hun har 3 voksne katte og en flok killinger af racen British Shorthair. Kattene er indekatte og Lonnie bruger kattene til udstillingsbrug.

Desuden så jeg det helt fantastiske, som jeg i hvert fald aldrig har set før, at Lonnie laver klikker-dressur med en af sine katte. Den kunne både sidde, dække, give pote og hoppe gennem ring. British shorthair er en livlig, legesyg og tålmodig katterace. Lonnie bruger Royal Canin kattefoder til sine katte.

Lonnie udtaler:

“Jeg bruger Royal Canin foder til mine katte, fordi det simpelthen er det bedste mærke. Jeg har prøvet mange andre mærker, men med de billige fodermærker, bliver mine kattes pels mat og kedelig. Det duer ikke, når jeg skal have dem med på udstilling.
Desuden bliver der meget mere afføring, og det lugter værre end normalt, når jeg bruger de billige mærker. Det er meget vigtigt at tage med i betragtning, når jeg har mine katte indendørs.”

Ernæringsekspert Anja Bonde fra Royal Canin, supplerer Lonnie Boe Pedersens erfaringer:

“Der er stor fokus på kvalitet af fødevarer i øjeblikket. Det gælder både det vi selv spiser, men i høj grad også det vi giver vores kæledyr. Hos Royal Canin har vi gennem forskning fundet ud af, at en kat har forskellige behov livet igennem. Disse resultater har været grundlaget i udviklingen af vores kattefoder.”
Fortæller Anja Bonde og fortsætter:
“Desuden bruger vi kun kvalitetsråvarer i produktionen. Hvis man udregner en dagspris på foder til sin kat, i stedet for udelukkende at se på prisen på posen, vil man opdage, at der ikke er så voldsomt stor prisforskel på kvalitetsfoder og discountfoder.
En af grundene er, at katten ikke har brug for så meget foder af kvalitetsfoderet, fordi det indeholder gode råvarer og ikke så mange fyldstoffer som discountfoderet.
Hvis man prøver at fodre sin kat med begge slags foder, vil man også hurtigt se, at med kattefodret af bedste kvalitet holdes kattens pels mere smuk og glansfuld, og katten er i bedre form. Samtidig er der heller ikke så meget ”spild”. Det ses i form af mindre afføring fra katten.
Desuden tror mange katteejere, at man skal bruge tilskudsprodukter, som eksempelvis fiskeolie. Når der fodres med et kvalitetsfoder, skal der ikke tilsættes yderligere. Dette kattefoder indeholder alle de næringsstoffer, som katten har brug for. Både hvad angåromega 3 og omega 6 fede syrer, samt vitaminer og mineraler.”