Sygdom & Behandling

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Et akvarium byder på naturlig adspredelse

Et akvarium er en stor glæde når det kører som det skal. Det gør det heldigvis oftest, men ind i mellem kan man risikere at der kommer sygdom hos fiskene. Vi bringer her en serie af artikler der alle omhandler sygdomme hos akvariefisk.

Denne serie af artikler er venligst udlånt af Sera. Artiklerne stammer fra hæftet Sera rådgiver, hvordan opnår man sunde prydfisk?

Du får i denne artikel et lille forord, og så kan du dernæst gå til artiklen Diagnosetabel til fiskesygdomme. Her bliver du præsenteret for en række symptomer, og kan forhåbentlig ud fra skemaet finde den rette behandling til dine fisk.

Ofte er det stress og jag, som bestemmer vores hverdag. Så det e kun forståeligt at vi i vores fritid, ønsker at slappe af. Et akvarium byder med dets kombination af ro og livlighed, som ingen anden fritidsbeskæftigelse, en meningsfuld mulighed for at slappe af. Derfor er der også flere og flere, som begyndre med at holde akvarium. Et akvarium er som ny energi for krop og sjæl.

Akvaristen har ansvaret for fiskenes sundhed og velbefindende. Det volder dog ikke de store problemer at holde biotopet intakt. Hos sera arbejder der mange lidenskabelige akvarister, som selv ved vanskelige spørgsmål, kan hjælpe en videre. Kombinationen af hobby og faglig viden, gør det muligt, at identificere problemer og løse dem på en kompetent måde.

Sera teamet hjælper alle, som er interesserede i akvariehold, med en række hæfter, som på enkelt vis besvarer alle spørgsmål.

Dette hæfte hjælper med svar på spørgsmål om de mest vigtige fiskesygdomme. Fx rettidig identifikation og forebyggelse af disse, samt hvikle hjælpemidler og medicin, som kan/skal anvendes. Men hovedsagelig forebyggelse for at undgå at disse problemer opstår. Vi ønsker dig held og lykke med sygdomsbekæmpelse, samt god bedring for dine fisk.

Ydre og indre sygdomme: fra diagnose til heling

Heldigvis er sygdomme sjældne i velplejede akvarier. Men selv akvarister, med mange års erfaring, er stødt på disse problemer. Og når det kommer til sygdom i dit akvarium, kan man ved hjælp af overvejet og hurtig indgriben, forhindre det værste.

Man skelner mellem ydre og indre sygdomme. Ydre sygdomme kan ses på finnerne og huden, derfor opdages de hurtigt og kan behandles rettidigt.

Indre sygdomme er ikke så lette at identificere. Men ved nærmere studier, ytrer næsten alle sygdomme sig, gennem unormal opførsel. Fx mangel på appetit, unormal svømning, apati og farveskift, og især formørkning. Akvaristen kan derfor selv ved indre sygdomme hurtigt se at der er noget galt.

Gennem regelmæssige observationer kan mange sygdomme allerede opdages i starten af sygdomsforløbet. De smittede fisk er ikke svækkede endnu,og der er store chancer for, at de sunde fisk slet ikke bliver smittet.

Den rigtige diagnose er en forudsætning for en succesfuld behandling. Ved hjælp af den rette medicin, som er beregnet til sygdommen, som skal behandles, kan yderligere belastning af både fisk og planter forebygges. Valget af behandlingsmetoden, afhænger af diagnosen. Til de forskellige sygdomme, findes der forskellige hjælpemidler og medicin. Men en grundregel glæder altid: hurtig indgriben og behandling forbedrer chancen for heling betydeligt. Især ved meget smitsomme sygdomme.

Vi anbefaler derfor altid, i det mindste, at have sera costapur og sera baktopur i hjemmet, for ved sygdomsudbrud fx i weekender eller på helligdage, ikke at miste værdifuld tid.

Flytning af fisk og beskyttelse med sera aqutan

Ved fangst og flytning af fisk er hudskader ikke altid uundgåelige. Under hygiejniske forhold og med tilsætning af sera aqutan heler disse sår hurtigt. Derfor betaler det sig, at tilsætte et par dråber sera aqutan, til vandet i transportposen. Ved udslipning af fiskene i akvariet, skal der under alle omstændigheder tilsættes sera aqutan.

Sera aqutan beskytter fiskene 5-foldigt:

  • Krystalklart vand
  • Biologisk beskyttelse af slimhinderne
  • Binder tungmetaller
  • Neutraliserer chlor
  • Det ideelle antistressmiddel i akvariet og ved fisketransport

Med sera flage- og granulatfoder får prydfiskene gennem en sund ernæring jod og andre vigtige mineraler. Gennem denne artsrigtige fodring og pleje, bliver dine prydfisk, beskyttet optimalt mod sygdomme.