For mange akvarister er oplevelsen med opdræt af akvariefisk kronen på værket i hobbyen. Nogle fiskearter lader sig let opdrætte. Det gælder eksempelvis de fleste levendefødende tandkarper. Andre kræver lidt mere planlægning og omhu, som eksempelvis mange af tetra og barbearterne. Mallerne er sikkert en af de fiskefamilier, der er omgærdet med mest mystik, og mange af arterne er umulige eller meget vanskelige at opdrætte under almindelige akvarieforhold. Vi vil tage et kig på nogle af de mallearter, som hører til blandt de lettere i familiealbummet.
Xenocara/Ancistrus maller
Inden for denne gruppe finder vi flere arter, der er så tæt beslægtede og ligner hinanden så meget, at det er svært at skelne dem fra hinanden. De hører til de mest populære fiskearter overhovedet på grund af deres nyttige evne til at holde akvariets algevækst under kontrol. De kaldes også sugemaller og skægmaller, da deres mund er omdannet til et suge/raspeorgan, der kan skrælle algebelægning af akvarieruder og dekorationsmaterialer – og på grund af hannernes imponerende skægvækst (føletråde).
Disse maller kan selvfølgelig opdrættes i akvarier der er indrettet udelukkende med opdræt for øje: Et akvarium med stort bundareal, fint grus i bunden, nogle omvendte eller halve urtepotter og et indvendigt filter er alt hvad der skal til. Derefter skal der sættes en flok voksne maller i akvariet, og resten går af sig selv.
Det er dog langt mere spændende at indrette et akvarium, så mallerne føler sig godt tilpas, samtidig med at dekorationerne er spændende at se på. Glade maller kvitterer nemlig hurtigt med familieforøgelse i akvariet. Indret akvariet men masser af skjulesteder i form af huler lavet af trærødder, urtepotter, kokosnøddeskaller eller stenopbygninger. Skægmallerne yngler i hulerne, og de nyklækkede unger har masser af skjulesteder for eventuelle andre akvariebeboere. Belysningen må gerne være dæmpet. Det kan let klares med tætte plantegrupper eller nogle flydeplanter i overfladen. Vandkvalitet, hårdhed og pH-værdi lader ikke til at have den store indflydelse på mallernes velbefindende.
De skægklædte hanner udvælger sig hver deres hule, og jager rivaler bort fra boligen. Når en af hunnerne er ynglevillige opsøger de hannen og æggene afsættes inde i hulens – ofte i loftet. Derefter jages hunnen bort, og hannen passer æg og unger alene. Nogle få døgn efter legen klækkes de store rødgule æg, og ungerne hænger vimrende overalt i hulen. Nogle døgn senere begynder de at vimse rundt på hulens bund, og snart er de ude på opdagelse i akvariet. De kan fodres med mallepiller, fint støvfoder og og alger. Fine alger kan dyrkes på sten, der opbevares i et vandfyldt syltetøjsglas i vindueskarmen. Når de er smukt lysegrønne flyttes de over i ungernes akvarium. Du finder dog også masser af specialfoderprodukter til mallerne hos din dyrehandler.
I løbet af 3-4 måneder kan ungerne flyttes til andre akvarier, hvor der er behov for biologisk algebekæmpelse. Ungerne er i langt højere grad end de voksne skægmaller aktive i dagtimerne, og det er et herligt syn at se en flok små sugemaller kaste sig over fodertabletter eller forrudens alger.
Herunder følger uddrag fra vores opdrætsdagbog.
God fornøjelse med opdrættet.
2001-09-12
Købte 2 fuldvoksne avlspar xenocare i dag. De blev sat i et af de nye akvarier, som havde fået et tyndt lag grus og 6 skjul (halve og hele lerurtepotter). Der er et stort skumfilter i.
2001-09-15
Avlsparrene går i akvariet nærmest gulvet. Temperaturen har lagt på ca. 20 grader. Det er for lidt, så i dag blev der indkøbt varmelegeme til akvariet. Det blev sat i omkring midnat og temperaturen i akvariet blev hævet til 27 grader.
2001-09-16
Temperaturstigningen gav bonus. Allerede her til morgen lå den ene han med æg i et af skjulene. På et tidspunkt havde han begge hunner med inde i skjulet, så der var trængsel der inde. Legede de mon stadig eller hvad foregik der, vi ved det ikke. Han flyttede lidt rundt på æggene i løbet af dagen, men endte med at have dem lige foran åbningen så han var nødt til at ligge med hovedet udenfor. Han var virkelig sød som han lå der og rokkede fra side til side for at vifte æggene med brystfinnerne. Han så helt menneskelig ud med store øjenbryn, antydningen af næseryg og et flot overskæg.
2001-09-17
Hannen passer stadig æggene. I følge litteraturen passer hannen alene æggene i ca. 5 døgn, derefter klækker æggene og ungerne vil svømme op og sætte sig fast i hulens loft. 4 døgn senere vil de begynde at komme ud af hulen alt i mens hannen stadig passer dem. Det bliver spændende at følge udviklingen.
2001-09-18
Den anden han har forsøgt på at komme ind i hulen og forsøger stadig ind imellem, men bliver jaget væk, hvis han kommer alt for tæt på. Måske er det simpelthen bare et ønskeskjul for xenocare-maller. Vi har en lille mistanke om, at han måske har haft den anden hun inde for at lege også. Der er måske lidt forskel på æggene i kulør.
2001-09-19
Vi er ret sikre på at der er to æglægninger i hulen. Vi har nemlig set to ægklatter her til aften. Vi får det jo at se når æggene klækker, i hvert fald hvis de ikke klækker samtidig.
2001-09-20
Den første klækning er sket her i formiddag. Det er fine lyserøde blommesækyngel som fimrer op under loftet, nøjagtigt som der står i bøgerne. Hannen vifter stadig den anden ægklat.
2001-09-21
Den anden klækning er sket på nøjagtigt samme tidspunkt som i går d.v.s. mellem 8.00 og 9.30. Hannen passer dem stadig fint, han har faktisk næsen ikke været ude af hulen siden de første æg blev lagt.
2001-09-22
Vi kan stadig se de fine unger der fimrer rundt i hulen, de fleste er under loftet, men der er også nogle ved bunden. Hannen vogter stadig over dem.
2001-09-23
Alt som i går. De to hunner sidder uden på hulen. Venter de på at lege igen eller ?
2001-09-24
Ungerne har fået lidt farve. Hannen passer stadig.
2001-09-25
Vi har suget ungerne op i dag. Der var nok omkring 100, men vi kan også se at det må være fra to hunner, nogle få af dem har nemlig blommesæk endnu. De var ikke kommet ud af hulen og hannen passede dem stadig, men en af hunnerne var helt vild efter at komme derind, så vi blev enige om at det sikkert var det mest fornuftige. Hvis hun gerne vil lege igen, så er der plads til det nu. De er ret store 1 1/2 – 2 cm lange og de har allerede farvetegninger. De er rigtig søde.
2001-09-27
Ungerne har det fint, de har allerede gjort den rod og den halve kokosnøddekskal helt ren som de har i akvariet. Det ser også ud til at de vokser ret hurtigt.
2001-09-28
Ungerne har det stadig fint. De er begyndt at svømme omkring i dag.