Degu

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Den vilde Degu

Den vilde Degu lever i Sydamerika. De lever i grupper, normalt mellem 5 -10 dyr, men der kan være flere hundrede deguer i en koloni. De graver gange i jorden, og hver familiegruppe har deres egne gangsystemer. Hannerne bygger ”tuer” foran den tunnelindgang, som de bruger. Størrelsen på tuer, afgør status i flokken.

Deguer er meget sociale dyr, så det er anbefalelsesværdigt at anskaffe flere end en degu, hvis man vil holde dem i fangenskab, men det er dog bedst at holde en gruppe hanner eller en gruppe hunner, eventuelt med en enkelt han. Deguer er territoriehævdende, og det kan derfor give slagsmål, hvis man har mere end en han sammen med hunner.

Deguen

Deguen, hvis latinske navn er octodon degu, er en lille brun gnaver. Den vejer normalt 200 – 300 gram, og den bliver i gennemsnit 5-6 år gammel. Der er dog eksempler på at deguer, i fangenskab, har nået en alder på 9-10 år. En deguhun er drægtig i 90 dage (hvilket er lang tid for en gnaver) og hun får 4-6 unger.

Ungerne er født pelsklædte og seende (ligesom hos marsvin), og de løber rundt i buret i løbet af et par dage. Ungerne er små og kan slippe ud gennem tremmerne på de fleste bure, så det er en god idé at flytte den drægtige hun til et akvarium eller terrarium før fødslen. Pas dog på ikke at stresse hende ved flytningen, da hun kan abortere ved stress. Hunnen kan blive parret igen umiddelbart efter fødslen, så hvis du vil undgå det, må du tage hannen fra i et par dage, Ellers kan han godt gå sammen med hunnen og ungerne.

Buret

Deguens bur skal være stort. De løber og klatrer meget, derfor er det godt med et højt bur med hylder, hvor dyrene kan lege og opholde sig. Har du flere deguer, bør du have mindst en hylde pr. degu. Det er godt at have nogle huse i buret, for deguerne har brug for at kunne gemme sig, ganske som i naturen, hvor de gemmer sig i deres jordhuler. Hvis du har god plads, vil deguen elske at have et sted, hvor den kan grave. Ellers skal den have adgang til små grene og lignende, som den kan bygge rede og tuer af.

En degu er en rigtig udbryderkonge, så sørg for at dens bur er absolut ”degu-tæt”, det vil sige, at der ikke må være træ, som de kan gnave sig igennem. En degu gnaver let en tyk træplanke igennem på en nat. Der må dog heller ikke være bart tremmegulv, da den let udvikler klumpfødder, hvis den går på tremmer.

Tilbehør og Foder

Udover hylder og huse vil deguerne gerne have andre former for aktiverings-legetøj i buret, eksempelvis et hjul, men vælg et uden tremmer, så de ikke får halen i klemme. De skal have fri adgang til vand i en vandflaske, og de skal have fri adgang til foder, husk på at de godt kan finde på at gemme foder i lagre til værre tider. Et godt chinchillafoder fra dyrehandleren bør være basisfoder, derudover kan de få lidt grøntsager. Desuden skal de have friskt hø og gerne nogle friske grene, som de kan gnave i. Som alle andre gnavere har deguer også brug for at kunne slibe deres tænder.

De sætter stor pris på et sandbad med fint chinchillasand, derfor bør de også have mulighed for det. Vær opmærksom på at sandbadningen er en del af deres sociale adfærd, så der skal være plads til alle deguerne i sandbadet på en gang. Efter badeceremonien kan de finde på at tisse i sandet, så det skal skiftes ofte.

Hos Bonnie Dyrecenter finder du et bredt udvalg i foder til din degu.

Kort om Deguen

– Deguer tåler ikke særlig godt ændringer i deres foder. Giv dem det foder de plejer at få. Skal der skiftes foder, så gør det gradvist.
– Deguer kan lide at der bliver flyttet om i deres bur. At de får nye hylder eller nyt legetøj.
– Deguers fortænder skal være orange, hvis de ikke er det, kan det være tegn på sygdom.
– Hvis deguer bliver for fede, kan de udvikle sukkersyge. Giv derfor ikke for meget frugt, en enkelt godbid i ny og næ skader dog næppe.
– Løft ALDRIG en degu i halen, den kan tabe den ligesom firben og andre krybdyr, men hos deguen vokser den IKKE ud igen.
– Navnet Octodon degu kommer fra den slidte emalje på deguens tænder. På overfladen ligner det et 8-tal.
– Deguerne er ”talende” kæledyr. De har adskillige forskellige lyde som de kommunikerer med.
– Deguer er dagaktive, mest om morgenen og aftenen, men de kan også give lyd fra sig om natten, så det er ikke ideelt at have dem i soveværelset om natten.
– Nogle stammer af deguer kommer fra højlandet i Chile, og de kan være meget følsomme over for høje temperaturer. En længere periode med temperaturer over 30 grader, kan være livsfarlig

/