Afrikansk Dværg Syvsover

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

I Naturen

Der findes 26 arter af syvsovere, heraf er de 15 af dem at finde i Afrika. Den syvsover der oftest er til salg i danske dyrehandler, er den afrikanske dværg syvsover. De afrikanske syvsovere har deres naturlige levested i skove, men findes også i klippeområder og på savannen.

De bygger reder i tæt vegetation, men også i klippesprækker og stengærder. Reden er kugleformet. Syvsoverne kan leve i kolonier, i den frie natur er der set kolonier på op til 11 individer, hvilket betyder at syvsoverne ikke er egnet til at holde alene. Der bør mindst være et par, men det er en god idé at sætte dem sammen fra de er små, ellers kan der udvikles territoriekampe i buret, men det er ikke sikkert at der gør.

I Danmark findes en enkelt art af syvsoverfamilien, nemlig hasselmusen. Den er sjælden og totalfredet. Den afrikanske dværgsyvsover er en meget “nuttet” gnaver. Dens størrelse er 70-165 mm fra hoved til halerod, halen er 50-135 mm. Pelsen er blød og tyk, farven varierer fra grå til gul/rødbrun. På bugen er den lys (hvid eller grå). Desuden kan den have forskellige sorte og hvide pletter. Halen er meget busket og normalt sort eller mørkebrun på halespidsen. En syvsover har store sorte øjne, og store ører.

En syvsoverhun er drægtig i 21-30 dage, hvorefter hun får 2-10 unger. Hun kan få et par kuld om året. De kommer ofte lige efter hinanden, hvorefter hun holder en pause. Ungerne er født nøgne og blinde, som mange af de andre gnaver arter. De får hår når de er en uge gamle, og efter 14 dage åbner de øjnene. Efter 4 uger kan de klare sig selv. Syvsovere bliver omkring 5 år i naturen og op til 8 år i fangenskab.

I Bur

Et bur til syvsovere, bør faktisk helst være et terrarium eller et akvarium. Grunden til dette er, at syvsoveren har et meget fladt hoved og at de derfor kan klemme sig ud mellem tremmerne. Hvis afstanden er mere end 6 mm kan de klemme sig ud.

Hvis man bruger et akvarium, skal man lave et netlåg, for at sørge for at udluftningen i buret er i orden. Et bur til et par syvsovere bør ikke være mindre end 80x60x80 cm.

Indretning og placering

Syvsoverene kan godt lide at klatre, så et højt bur vil være godt. Indret buret med grene af forskellig størrelse. Hvis du vælger grene fra naturen, så husk på at de skal være usprøjtede. Et hampereb er godt at klatre i. og der skal selvfølgelig også være flere forskellige redemuligheder i buret. Til rederne kan bruges reder til finker, kokosnødder eller lignende. Buret bør ikke stå i direkte sollys eller i træk.

Da syvsoverne er nataktive, vil det ikke være ideelt at have dem i soveværelset, med mindre du har et vældig godt sovehjerte. De kvidrer, spiser og leger om natten, hvilket giver en del støj. Der er ikke noget i vejen for at have dem et sted hvor der er uroligt om dagen, for syvsoverne sover meget tungt om dagen.

I Hi

Syvsovere trives i temperaturer fra 21-30°C og hvis der bliver for koldt, under 18°C, kan de gå i hi. Det kan være farligt for dem at gå i hi, hvis de ikke er fede nok. Derfor skal man holde øje med dem. Hvis de ikke er aktive om natten bør du checke om de er gået i hi. Du kan se det ved at de vil mærkes kolde, vejrtrækningen vil være meget langsom og øjnene vil ikke åbne.

Hvis de er gået i hi, kan du vække dem igen ved at varme dem langsomt op med din egen varme, hold dem med dine hænder ind mod din mave, indtil de render normalt rundt. Hvis de bringes for hurtigt ud af hi, kan de blive svage eller dø. Du kan undgå at dine syvsovere går i hi ved at sørge for at der er mindst 14 timer lys om dagen, så tror de at der er sommer. Du skal sørge for at temperaturen er over 21°C, eventuelt med varmeplader under buret (beregnet til krybdyr), og til sidst, lad dem ikke løbe tør for foder.

Foder

Syvsovere skal fodres om aftenen. De er ikke kræsne, så fodermulighederne er store. En god gnaverblanding skal være til rådighed hele tiden. Derudover kan man give frugt og grøntsager så som: Æble, appelsin, melon, pære, vindruer, gulerod, broccoli, grønne bønner og kartofler. Desuden er de vældig glade for at få insekter eksempelvis fårekyllinger og melorme. Der skal også altid være fri adgang til friskt vand. En hamster vandflaske er god og den sikrer at vandet ikke bliver svinet til.

Som alle andre gnavere har syvsoveren også tænder der vokser livet igennem, og de skal derfor have noget den kan slibe tænderne på. Udover grenene i buret, kan det være nogle hårde hundekiks, eller noget tørt brød. Husk at de ikke skal spise sig mætte i hundekiks og brød.

/