Labrador Retriever

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Oprindelse

Labradorens oprindelse fortaber sig lidt i det uvisse, men der er fremkommet indtil flere teorier i årenes løb. Det er dog sikkert, at racen kommer fra Labradorhalvøen, hvor de vandglade hunde hjalp fiskere med at hente fangster, der ellers ville gå til spilde i havet. Fugle, fisk, fiskeredskaber, ja hvad som helst blev villigt apporteret. De hjalp også med til at trække trosserne ind på land, når skibene skulle fortøjes og agerede trækhunde, når fangsten skulle bjærges. Det store mysterium er, hvordan denne ikke arktiske hund er kommet til disse nordlige egne.

En af teorierne er “St. Hubertusteorien”. Denne teori går ud på, at engelske fiskere fra Devon på Englands vestkyst skulle have haft disse hunde med om bord på deres ture til Newfoundland, og på denne måde have ført racen derover.

En anden teori går ud på, at hunden kan være kommet med sømænd fra Portugal til Newfoundland. Teorien stammer fra Mrs. Roslin-Williams, som har set et billede af en hund, der ligner en typisk gul labrador i en bog. Denne hund kaldes i bogen Cane di castro Laboreiro. Castro Laboreiro er en by i Portugal, derfra teorien.

En tredie teori går ud på at en historiker, som var på ekspedition langs Newfoundlands kyst havde en Mastiff med.

Denne Mastiff skulle have været på land og have parret sig med vilde ulve, som var på Newfoundland, og Labradoren kunne være et resultat af denne krydsning.

Uanset hvad, blev labradoren godkendt som race i 1903 i England. Den første labrador blev registreret i Danmark i 1949

Racestandard

Det almindelige indtryk af en labrador skal være af en stærkt bygget, kort og vel sammensat, meget aktiv hund. Pandeskallen skal være bred. Bred og dyb brystkasse og ribben, bred og stærk over lænd og bagpart. Pelsen tæt, kort med glat underpels og fri for faner.

Hunden må hverken bevæge sig for bredt eller for snævert, og den skal stå og bevæge sig godt på ben og poter. En kort sammenfatning om hvordan en ideallabrador skal se ud kan være: En typisk labrador skal se ud som en labrador og intet andet. Hvis den minder om nogen anden race, er den ikke typisk.

/
/
/

Temperament

En labrador er en virkelig god familiehund. Den har nemt ved at tilpasse sig, den er lærenem og let at påvirke. Den er venlig, fysisk og psykisk stabil og forholdsvis stilfærdig og rolig.

Når alt dette er sagt, skal det også siges, at det er en stor hund, som kræver meget plads, både hjemme og i bilen.

Den har behov for masser af motion, og den kræver (som alle andre store hunde), at man har overskud og lyst til at lære den almindelig velopdragenhed.

En lille advarsel skal lyde, hvis du har fået lyst til at købe en labrador. Der er uendelig mange “opdrættere”, som annoncerer med ægte labrador-hvalpe. Der er sikkert også mange af dem, som er ægte, men der er også virkelig mange som ikke er. Ikke fordi en u-ægte hund ikke kan være lige så god, for det kan den bestemt, men gør op med dig selv, før du kigger på hvalp, om det er ligemeget om den er ægte eller ej. Hvis du vil være sikker, så køb en hvalp af stambogsførte forældre. God fornøjelse med din labrador. Hvis du vil vide mere om labrador, kan du søge informationer på nettet, eller i bøger.