Pelsen
Pelsen kan betragtes som sundhedens spejl. En rask hund har som regel en skinnede pels. Plejes pelsen ikke, kan det være årsag til kløe og hudproblemer. Soigneringen bidrager også til, at jeres forhold bliver endnu mere tillidsfuldt. Har du en hund med kort pels, er det god vane, eksempelvis hver morgen, at gnubbe pelsen med en gummibørste og tørre pelsen efter med et fugtigt opvredet vaskeskind. Langhårede hunde kræver en daglig gennembørstning af pelsen. For at vænne hunden til at blive børstet, bør du starte allerede i en tidlig alder. Det vil blive en hyggestund for jer begge. Du vil i denne forbindelse også få øje på eventuelle sår, utøj eller lignende. Sørg for at stille hunden på et fast underlag, gerne et bord med en skridsikker måtte, så du har styr på den, og hunden ikke føler sig usikker.
Øjne
Fjern snavs ved øjnene med en fugtig blød klud eller en tot vat. Ved megen flod fra øjnene skal dyrlægen kontaktes.
Ører
Rens ørerne for løst snavs med en fugtig tot vat viklet om fingeren – aldrig vatpinde. Ved klumper i ørerne bør dyrlægen kontaktes. Har hunden for mange hår i ørerne, så hiv dem roligt ud med fingrene eller en pincet, da for meget hår kan være grobund for bakterier.
Tænder
Se tænderne efter for belægninger. Til fjernelse af disse bruges en speciel hundetandbørste og evt. hundetandpasta. Gøres dette ikke, er der risiko for dannelse af tandsten og senere tandkødsbetændelse og tab af tænder.
Poter
Har hunden pels mellem tæerne, bør dette klippes væk, hvis hunden har problemer med, at der samles urenheder – hvis ikke har hårene faktisk en beskyttende effekt. Hvis man klipper hårene væk uden at det er nødvendigt, kan de små hår begynde at irritere huden og lave eksem. Tjek også, at kløerne ikke er for lange, og klip dem, hvis det er tilfældet. Klip kun den yderste spids af, og pas på, at du ikke rammer blodåren i neglen. Klip derfor kun et lille stykke af ad gangen. Brug en “3-i-eener” eller en speciel negletang. Er du usikker ved at skulle klippe hundens negle, så lad dyrlægen eller en hundesalon gøre det. Få dem eventuelt til at vise dig, hvordan du gør. Om vinteren, når der er strøet salt, bør du beskytte hundens poter med potevoksspray eller stift.
Vask
Tal med opdrætteren om, hvor ofte det er nødvendigt at bade den hund, du har valgt. Det er nemlig meget forskelligt afhængig af pelstype. Red hunden igennem inden badet. Brug en speciel hundeshampoo, og vær opmærksom på, at vandet ikke er for varmt. Det skal være “håndvarmt”. Pas på, at hunden ikke får vand i hovedet. Du vasker hunden med en fugtig vaskeklud i hovedet. Ros den meget, og snak beroligende med den, mens du vasker den. Husk altid at skylle pelsen helt fri for sæberester. For langhårede racer anbefales det at bruge en haircare (balsam), som letter udredningen. Når badet er færdigt, pakkes hunden ind i et stort forvarmet håndklæde. Stil den på et bord, når pelsen skal redes ud. Brug en bredtandet kam, børste eller fingrene. En let fugtig pels kan godt tørre af sig selv, hvis I er i et varmt værelse, men med en føntørrer går det hurtigere.
Foder
En hvalp har brug for 4 måltider om dagen, da dens mave ikke er indrettet til at rumme større måltider. Antallet af måltider nedsættes efterhånden, som hvalpen bliver ældre. Fra hvalpen er et halvt år, kan den nøjes med to måltider. Tørkost er højkoncentreret fuldkost. Tørkost fra dyrehandleren er langt at foretrække frem for supermarkedshundemad. Udnyttelsesgraden på de bedste produkter er ca. 90%, hvor de dårligste har en udnyttelsesgrad på ca. 55-60%. Udnyttelsesgraden er den del af foderet, der bliver fordøjet og udnyttet. Resten passerer blot ufordøjet gennem systemet. Ved de gode produkter er du også sikker på, at din hund får alt det, den har brug for af mineraler og vitaminer. Tørkosten har endvidere den fordel, at det giver hundens tænder noget at arbejde med. Dette mindsker risikoen for tandsten. Giv din hund hvalpefoder, indtil den er ca. 9 – 15 måneder gammel (store racer skal have hvalpefoder længst). Derefter kan du gå over til voksenfoder. For at lette overgangen fra den ene slags foder til den anden kan de i starten blandes. Der er fra de fleste fabrikanter udarbejdet en doseringsvejledning, som er tilpasset hundens vægt. Der skal altid stå en skål med frisk vand til hunden.
Motion
Motionen er vigtig for, at hvalpen udvikler sunde og stærke muskler. Det hjælper også med til at sikre en passende vægt og et sundt helbred. Har du mulighed for, at lade hunden løbe løs, kan den selv bestemme tempoet. Motioneres den i snor, skal du passe på, specielt ved en lille hvalp, at den ikke bliver overanstrengt.