Daggekko

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Phelsuma-arter

Der findes forskellige arter af Phelsuma-daggekkoer, eksempelvis:

  • Stor daggekko – Phelsuma madagascariensis grandis
  • Guldstøv daggekko – Phelsuma laticauda
  • Påfugleøje daggekko – Phelsuma quadriocellata
  • Stribet daggekko – Phelsuma klemmeri

Terrarie-indretning

Phelsuma-arterne kan være indbyrdes temmelig aggressive, hvilket kan forstærkes hvis pladsen er trang. Derfor skal terrariet ikke være for lille, så trives dyrene ikke godt.
Da dyrene er trælevende er det også vigtigt at terrariet er højt og langt.
Til indretningen kan der bruges bambusgrene og andre grene som dyrene kan klatre på. Daggekkoer nyder at ligge og slappe af på en vandret gren, så sørg for at der er både vandrette og lodrette grene. Under en varmepære som bruges til varmepladsen er det især egnet med en lodret gren. Pas på at grenene ikke er for tynde eller for tykke, de skal have samme tykkelse som gekkoen for at de kan få rigtigt fat om grenen. Sørg også for at daggekkoerne ikke kan komme i direkte kontakt med varmepæren for ellers kan de brænde sig på den. Det bedste vil være hvis pæren kunne hænge over terrariet, og så varme ned igennem en udluftningsrist eller at man laver et gitter af fint trådnet som omkranser pæren.
I toppen af terrariet monteres der et UV-lys som man også skal sikre sig at daggekkoerne ikke kan komme til. Under UV-lyset placeres der endnu en vandret gren så daggekkoeren kan ligge og sole sig i UV-strålerne. Det er vigtigt at der er 15 cm fra UV-røret og ned til grenen da daggekkoerne ikke kan optage UV-strålerne hvis de er længere væk fra røret. Det er også vigtigt at der ikke er glas imellem UV-røret og daggekkoerne da UV-strålerne ikke kan optages igennem glas. UV-strålerne er vigtige for deres trivsel og vitaminoptagelse. Derudover indrettes terrariet med levende planter som er gode skjulesteder for dyrene, også er planterne med til at holde på fugtigheden i terrariet.
Derudover giver de terrariet et naturligt look og dyrene vil føle sig mere trygge. Luftfugtigheden skal helst være på mellem 60-80 %. Overdouching af terrariet med en blomsterforstøver en gang om dagen hjælper med at holde luftfugtigheden oppe og de fleste daggekkoer vil hellere drikke vand af bladene end af en skål.
Det er dog vigtigt at man har en vandskål i terrariet som der altid er vand i for at sikre at dyrene ikke dehydrerer.
Bundmaterialet kan bestå af findelt mos, muldjord, sand, orkidéjord eller korkbark.

Foder

Daggekkoer fodres med insekter der er rystet i vitaminpulver. Alle insekter af passende størrelse kan bruges f.eks. fårekyllinger, græshopper, møl, fluer og melorme. Fanger man edderkopper og små insekter i haven kan de også bruges, man skal bare være helt sikker på at de ikke er blevet sprøjtet med gift. I naturen drikker daggekkoer nektar fra blomsterne, dette kan bedst efterlignes i fangeskab ved at man giver dem lorifoder med nektar, dette kan ofte købes hos din lokale dyrehandler. Daggekkoer holder også meget af sød frugt så som banan og frugtmos/babymos til spædbørn (især fersken og mango). Det er en god ide at købe økologisk babymos til sine daggekkoer for der er man sikker på at der ingen tilsætningsstoffer er i. Når man giver sine daggekkoer frugt og babymos er det en god ide at blande vitaminer og små stykker knust sepiaskal i da man på den måde sikre sig at de får vitaminer og kalk. Sepiaskaller kan ofte købes i din lokale dyrehandler. Gekkoer er også glade for en blanding af klar honning, rørsukker og så vitaminpulver og knuste stykker sepiaskaller. Derudover skal der altid være en lille skål med frisk vand til rådighed.

Hamskifte

Daggekkoer vokser ved at de skifter ham. Det vil sige at de skifter deres yderste lag skind. Når daggekkoer skal til at skifte ham bliver de grå eller hvide i huden. Herefter begynder deres hvide/grå lag hud og gå i stykker også falder det af. Ofte vil daggekkoerne selv hjælpe til med at få skindet af og ofte vil de spise skindet da der er næring i det. Inde under skindet der falder af er et nyt lag skind parat til at tage over med det samme.

Opdræt

Det er rimelig nemt at se forskel på hun og han daggekkoer, hvis man har et par stykker at sammenligne med. Under bugen nede ved haleroden har han daggekkoerne en række femoral porer som hun daggekkoen ikke har. Disse porer ses som små prikker der følger låret og går op i en spids midt på daggekkoen. Daggekkoer er kønsmodne i en alder af 7-10 mdr. Hvis man sørger for at have de rigtige forhold i terrariet og man har en han og en hun daggekko af samme art vil det normalt ikke være noget problem at få opdræt. For nogle arter vil det dog være bedre med 2 hunner og 1 han eller 2 hanner og en hun, spørg evt. hos dyrehandleren hvad der er bedst for den art de sælger. Ca. en måned efter parringen ligger hun daggekkoen en eller to små hvide æg. Æggene klæbes ofte fast der hvor de er blevet lagt. Æggene flyttes nu fra terrariet og over i en rugemaskine. Her er det vigtigt at man ikke tager fat om selve æggene men tager genstanden som æggene ligger på og flytter den. Røre man ved æggene er de ofte så bløde og skrøbelige at de vil gå i stykker. Efter et stykke tid i rugemaskinen vil æggene klække og små daggekkoer komme ud. Hvor lang tid der går inden klækningen er afhængig af arten. Begynder et eller begge æg og blive brune eller krympe sammen er æggene ved at rådne og bør straks fjernes. Daggekko ungerne flyttes fra rugemaskinen og over i et terrarium som de voksnes, dog helst ikke sammen med de voksne da de kan finde på at spise ungerne. Ungerne fodres som de voksne bare oftere og med mindre foderdyr.

/

CITES papirer

Alle arter af Phelsuma-daggekkoer der sælges skal have et CITES 2 papir med sig når de skifter ejer, eller man skal have en skrevet kvittering fra den person der sælger den, så man kan finde tilbage til hvor daggekkoen kommer fra. Dette skyldes at daggekkoer er udrydningstruede i deres hjemland og at der derfor ikke må importeres flere dyr derfra. Alle dyr der sælges skal altså være opdrættet i fangeskab. CITES 2 betyder at dyrene er på listen over de 2. mest udrydningstruede dyr, der er dog en art af daggekko- Phelsuma Guentheri- som er på CITES 1 som er de mest udrydningstruede dyr, på CITES 1 findes f.eks. også Pandaen.

Ikke kæledyr

Daggekkoer kan ikke blive tamme som f.eks. marsvin og undulater. De bør som hovedregel ikke tages ud, men holdes som pryddyr man kun ser på gennem glasset som f.eks. fisk. Hvis man tager daggekkoer ud kan man skade deres skind som er meget skrøbeligt. Så hvis man skal flytte sine daggekkoer er det bedre at bruge et fiskenet og så transportere dem i en plastik æske med udluftningshuller.

/