Oasen i haven
En havedam er en oase i haven. Defor vil den også hurtigt myldre af liv, ganske uden din hjælp. Heldigvis bestemmer du helt selv hvilke planter og fiskearter, du ønsker at holde i dammen. Selv om fisk i naturen godt kan transporteres fra sø til sø af vandfugle. Eksempelvis er æg fra vores store rovfisk, gedden, klæbrige, og hænger let fast i svømmefuglenes fjerdragt. Derfor findes gedden i selv de mest isolerede vandområder, blot der er livsvilkår, der passer den. Nu er det jo ret sjældent at ænder, gæs og skalleslugere laver et pittstop i din havedam, så risikoen er minimal. Til gengæld kommer der masser af flyvende insekter og enkelte padder til dammen. Nogle er meget velkomne, mens andre sjældent vækker udelt begejstring. Her kan du læse om nogle af dem.
Vandkalve og andre vandbiller
Kommer flyvende til dammen. Deres vinger sidder godt skjult under rygskjoldet. Når de opholder sig under vandoverfladen, tager de en lille iltforsyning med ned. Jævnligt dukker de op i overfladen for at hente frisk ilt. Vandkalve og deres larver kan gå på rov i fiskeyngelen, men er ikke nogen fare for voksne fisk.
Vandsalamandre
Vandsalamandre er farvestrålende og spændende padder. De kan opsøge dammen i april og maj for at lægge æg. Hvis de gør, må du endelig ikke fjerne dem. Salamandre er truede dyr i Danmark på grund af manglen på egnede vandhuller. Hvis de mange nye vandhuller i haverne kan hjælpe blot nogle enkelte salamandre, er det en dejlig bigevinst. Salamanderhunnen pakker hvert enkelt befrugtet æg ind i blade fra vandplanter (gerne vandpest eller lignende).
Frøerne og tudser
Frøerne og tudser dukker også op ved dammen i april og maj, og bliver der ofte sommeren igennem. De små sorte haletudser er gode at have i dammen, da de både æder alger og foderrester. Springpadderne gør gavn i haven ved at æde snegle og insekter.
Guldsmede og vandnymfer
De smukke guldsmede og vandnymfer er en fryd for øjet og gør gavn ved at fange fluer og myg. Larverne af de smukke insekter er grådige rovdyr, som kan tage fiskeyngel. Voksne fisk guldfisk og koikarper æder til gengæld gerne vandnymfe- og guldsmedelarver.
Stikmyg
Stikmyg er ikke i nær så høj kurs. De lægger æg i dammen, og deres larver udvikles i vandet. Myggelarver ligner små vrikkende kommaer. Har du fisk i dammen, er myggene ikke noget problem. Alle fisk elsker at spise myggelarver, og adskillige overfladejagende fisk, som eksempelvis guldemder, springer gerne helt ud af vandet for at fange de sværmende myg.