Hvalpen flytter ind

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Hvad skal du anskaffe dig, før hvalpen kommer hjem?

Madskåle

Skålene skal være solide og stå fast, så hunden ikke kan skubbe rundt med dem.

Foder

Få oplyst af sælger, hvilket foder hvalpen er vant til at spise. Det vil være en hjælp den første tid, at din nye hvalp får det foder, den er vant til. Du kan så gradvis vænne den til det foder, du foretrækker. Køb foderet hos dyrehandleren. Læs også ernæringsekspert Dorthe Jabinas råd om hundefoder og om ernæring til hvalpe. Og få i denne artikel svar på, om rigtigt hvalpefoder er nødvendigt eller overflødigt.

Pelspleje

Hunde har forskellig pels. Derfor er det vigtigt at du vælger de rigtige redskaber til pelsplejen. Din dyrehandler har et bredt udvalg af sakse, kamme og børster – og gode råd om brugen.

Soveplads

Start med at købe en lille kurv eller seng. Du kan senere skifte den ud med en større model som passer til hundens voksen-størrelse. Hos dit lokale Bonnie Dyrecenter kan du se det store udvalg i hundesenge samt få råd og vejledning om det bedste køb.

Halsbånd, line og navneskilt

Hvalpens første halsbånd skal være blødt og let. Der skal helst være plads til to fingre mellem hvalpens hals og halsbåndet. VIGTIGT: Navneskilt er lovbefalet fra hvalpen er fire måneder gammel og skal indeholde ejerens navn og adresse.

Leg & legetøj

Alle hunde, også voksne, elsker at lege. Legen giver god motion for hunden. Hundehvalpe har en tendens til at lege vildt og voldsomt for derefter at falde i søvn. Det er helt naturligt. Gummiting, gummiben, okseben og oksehudsben holder hundens tænder i orden. Undgå ting, der er så små, at hvalpen kan sluge dem. En bold er sjov at løbe efter, og et blødt pivedyr er altid en succes. Der er masser af muligheder. Se sortimentet hos din dyrehandler. Har du børn, så sørg for at de kommer godt fra start med hvalpene.

Når hvalpen skal hentes

Det er en stor forandring i en lille hvalps liv at blive taget fra sin mor og søskende for at flytte til et nyt hjem. Tænk derfor over disse simple råd, der får turen til at gå så smertefrit som muligt for hvalpen. Og at I – dig og hvalpen – får den bedste start sammen:

  • Når hvalpen skal transporteres, er det bedst, at det foregår i bil, og at I er to.
  • Mens den ene kører, har den anden hvalpen på skødet, så den får både støtte, varme og nærkontakt.
  • Tal roligt til den, hvis den er bange.
  • Kør roligt uden for bratte opbremsninger, og sørg for, at hvalpen ikke får træk.

De første dage med hvalpen

Det gælder om at få den til at føle sig tryg i sit nye hjem fra starten. Lad den få lov i fred og ro at udforske de nye omgivelser. Når hvalpen selv tager kontakt, så kæl for den. Gemmer den sig, så lad den være, til den selv kommer frem. Tal til den roligt og dæmpet, hvis den er ked af det. Sæt dig på gulvet, så hvalpen kan komme til dig. Tag hensyn til din hund, når den spiser og sover. Hvis du hele tiden forstyrrer hvalpen, bliver den stresset. En lille hvalp har brug for mange timers søvn. Jo mere ro den får, des nemmere går det. Inviter derfor ikke gæster de første par dage. Når hvalpen har sovet, bærer du den udenfor i det øjeblik, den vågner. Den skal helt sikkert tisse. De næste ugers renlighedstræning begynder her. Nogenlunde faste spisetider kan anbefales, da man så kan lufte hvalpen, efter den har spist. Vær opmærksom på, at ledninger og andet, som hvalpen kan bide i, er af vejen. Når det bliver sengetid, kan du tage hvalpens kasse med ind i soveværelset og stille den ved siden af sengen. Læg gerne en hånd ned til hvalpen, så den kan falde til ro. Når den så føler sig hjemme, kan den få en fast soveplads. Det vil give alt for mange problemer at lukke den ind i et andet rum. Det er i øvrigt også synd for hvalpen, der i den første tid har brug for at føle sig tryg – og bestemt ikke alene.