Kæmpetusindben

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Kæmpetusindben er leddyr, der hører til klassen Diplopoda (Tusindben). De mest almindelige kæmpetusindben i Danmark er eksemplarer af to arter, der stammer fra Østafrika. Ingen af dem har noget dansk navn, derfor bruger vi her de latinske betegnelser.

Sociale behov og floksammensætning

Archispirostreptus gigas (art af slægten Archispirostreptus): Længde op til 28 cm. Dette er et af verdens største tusindben. De er sorte med mørkebrune ben. Hunnerne er større end hannerne.
Epibolus pulchripes (art af slægten Epibolus): Længde på 10-15 cm., kulsorte med røde ben. Hannen har på de forreste ben nogle hvide hæfteskiver, som den bruger til at holde fast på hunnerne med under parring.

Tusindben lever gerne tæt sammen i naturen, dvs. man med fordel kan holde flere sammen i terrariet.

Fodring

Kæmpetusindben er detritus-ædere, dvs. de lever af nedfaldsfrugt, visne blade, rødder og andre plantedele. Nogle arter kan ind imellem finde på at æde ådsler af insekter (døde fluer etc.). I fangenskab kan man fodre dem med overmoden frugt (ikke rådden og slet ikke muggen), grønt (frisk græs, mælkebøtter, salat m.m.; det må ikke være sprøjtet), fiske-flagefoder og evt. hårdkogt æggeblomme, døde insekter m.m. Det er også vigtigt af og til at give dem et kalktilskud drysset over foderet.
En lav skål med rent vand er også vigtig.

Terrarie-indretning

De to arter kæmpetusindben har den biotop, de naturligt lever i (dvs. den type natur der er deres foretrukne levested) tilfælles. I dette tilfælde er det fugtige, åbne kyst-skovområder, noget man med fordel kan efterligne i sit terrarium med trærødder, blade og mos. Som bundlag bør de have en god havejord eller sphagnum, selvfølgelig uden gødning. Man skal sørge for nogle gode skjulesteder, f.eks. under barkstykker eller lignende. I terrariet må der gerne være en relativ luftfugtighed på 60-80 %, og temperaturen skal ligge omkring 22-26º C.; om natten må temperaturen godt blive lidt lavere. Dyrene har ikke behov for lys over terrariet, men skal kunne se forskel på dag og nat.

Rengøring

Bundlaget skiftes efter behov, gammelt (råddent/mugnende) foder skal altid fjernes.
Hvis bundlaget skiftes, fjerner man også unger (”larver”) og æg. De små tusindben lever i jorden i lang tid, før de vover sig op på overfladen og da som oftest kun for en kort bemærkning. Når de klækker, er de ca. 3 mm. lange, og når de kommer frem på overfladen første gang, er længden ca. 2 cm.

Håndtering

Kæmpetusindben hører til i deres terrarier, hvor de trives og føler sig trygge. Hvis de bliver forstyrret, kan de udskille nogle forsvarsstoffer, fra nogle kirtler der sidder på hvert kropsled. Stofferne kan virke let ætsende på huden, især hvis det drejer sig om nyindkøbte dyr.
Derfor frarådes det at håndtere sine tusindben for meget, brug evt. handsker hvis dyrene skal flyttes. Husk desuden at håndtering stresser dyrene unødigt!

Livsforløb og formering

Kæmpetusindben kan blive op til 10 år gamle, og de er kønsmodne efter 2 – 3 år, nogle gange endnu længere. Klækketiden for æggene hos Archispirostreptus er ca. 3 – 5 måneder.

Sundhed og sygdom

På de fleste af disse tusindben findes der nogle mider, som af mange bliver betragtet som utøj. Sådan forholder det sig dog ikke, idet der er tale om ufarlige mider, der bare lader sig transportere rundt. Så længe der ikke er voldsomt mange mider på dyret, er der ikke grund til bekymring.

Vil du vide mere Exotiske Insekter