Behovet for et kæledyr
Det er svært at stå for en hundehvalp. De er bedårende dejlige og charmerende. Men hvalpen bliver også til en voksen hund en dag, og du skal leve sammen med den de næste 10-15 år. Du skal være opmærksom på ændringer i hjemmet, rutiner og livsstil. Du skal også være opmærksom på, at du er bundet af en hund, og at det tager tid og kræver tålmodighed at være hundeejer. Der udover er der det økonomiske aspekt. Først og fremmest anskaffelse af de ting, du i første omgang skal bruge. Dernæst udgifter til forsikringer, vaccinationer og uforudsete dyrlægeregninger. Når du har gjort alt dette op mod alle de gode ting, der er ved at have hund, og stadig er interesseret, er du parat til at gå på udkig efter din nye hund. Undersøgelser har vist, at det er af stor betydning for menneskers velvære at være i daglig kontakt med dyr. Det giver ro og reducerer stress-symptomer og er samtidigt blodtryksnedsættende. Desuden er der mange både sociale, psykiske og fysiske glæder ved at være hundeejer. Når man har en hund, føler man sig aldrig alene. Man har nogen at tage ansvaret for, og hunden viser meget åbent sine følelser. Desuden kan man lære naturen at kende ved at gå ture med sin hund, og man får samtidigt selv god motion af det. Det giver også en vis tryghed at have hund, da man kan være sikker på, at hunden nok skal slå alarm, hvis der er noget på færde.
Når du skal købe hund
Den hund, du vælger, skal passe til din familie i temperament og størrelse. Der udover er der også andre hensyn at tage, eksempelvis pelsen. En glat kort pels kræver et minimum af pasning, hvor den langhårede pels kræver daglig gennembørstning. Det er også vigtigt på forhånd at vide, hvor meget motion de forskellige racer kræver. Før du bestemmer dig for at købe en hvalp, er det vigtigt at se på dens opvækstbetingelser. Er den vant til at leve som en del af familien? Bliver den kælet for og leget med? Tilliden til mennesker etableres nemlig fra tre til otte ugers alderen. Det er her en god idé at se på moderen, da hvalpene arver en stor del af deres personlighed fra hende. Det er ligeledes godt, hvis du er på bølgelængde med opdrætteren. Der er mange situationer, hvor du kan have brug for hjælp og for at få svar på spørgsmål. Det er også vigtigt at sikre sig, at hvalpen er sund og rask. Kroppen skal være spændstig, og maven må ikke være vommet. Kig efter, at øjnene er klare og uden klatter. Kig også efter, at ørerne er rene. Snuden skal føles let fugtig og må ikke være rindende. Pelsen skal være ren og blank. Når du står overfor et kuld hvalpe, er den ene mere charmerende end den anden, og du har lyst til at tage dem alle sammen med hjem. Er det en erfaren opdrætter, du har henvendt dig til, vil du få al den hjælp, du har brug for. Opdrætteren er nemlig også interesseret i, at den rigtige hvalp placeres hos de rigtige mennesker. Besøg altid mere end én opdrætter og sidst – men ikke mindst; Hvalpen skal være otte uger gammel – og gerne ti – før den er parat til at flytte fra moderen.
Valg af race
Det kan godt betale sig at sætte sig ind i temperament samt brugsmæssig baggrund ved valg af race. Skal du have en brugs-, jagt- eller selskabshund? For yderligere oplysninger kan det anbefales at låne en bog om hunderacer på biblioteket eller at søge på Internettet. Hvis du ønsker en racehund med stambog, kan du henvende dig til Dansk Kennel Klub. Her kan du rekvirere en liste over registrerede opdrættere og blive henvist til specialklubber for de forskellige racer. En anden mulighed er at tage på hundeudstilling, hvor du kan komme i kontakt med opdrætterne og få en snak om racen.
Købsaftale
Dansk Kennel Klub har en officiel købsaftale, som de fleste opdrættere af stambogsførte hunde anvender. Vær opmærksom på indholdet, hvis købsaftalen er “hjemmefabrikeret”. Du kan komme i kontakt med Dansk Kennel Klub på adressen: Parkvej 1 2680 Solrød Strand. Tlf.: 56 18 81 00 www.dansk-kennel-klub.dk Der udover er en aktuel og detaljeret sundhedsattest fra opdrætterens dyrlæge en stor tryghed for både køber og sælger.
Registrering og forsikringer
Siden 1. januar 1993 har det været lovbefalet, at alle hunde over fire måneder skal være identitetsmærket enten med en tatovering i øret eller lysken eller med en microchip, som anbringes under huden på halsen. Samtidig registreres de med ejerens navn i det statslige Dansk Hunderegister. For alle hunde over fire måneder skal der være tegnet en lovpligtig ansvarsforsikring. Den kan tegnes via det forsikringsselskab, du sædvanligvis bruger, og dækker det ansvar, som hundeejeren har overfor andre personer og deres ting.