Lopper

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Lopper, hundens små plageånder

De er små, knap synlige med det blotte øje, men de er en plage for både hunde og katte. Lopper har eksisteret her på kloden, lige så længe som der har været varmblodede væsener, de har kunnet suge blod fra. De små blodsugere ligger på lur mange forskellige steder og venter på at din hund kommer forbi. Der skal blot være kommet et andet værtsdyr forbi indenfor de seneste måneder. Det kan være i boligen, i haven, i parken eller hvor som helst din kat møder andre katte. Lopper er altså yderst almindelige, så et loppeangreb er en evig trussel for din hund, og generne er store.
Loppernes bid er i sig selv en årsag til kløe og irritation, og de stoffer lopperne sprøjter ind, vil ofte udløse en allergisk reaktion med yderlige kløe og hudreaktion som følge. For at lave en effektiv bekæmpelse af lopperne, er det vigtigt at vide lidt om deres levevis.

/

Loppefacts

De voksne lopper lever af at bide hul gennem huden og suge blod fra værtsdyret. For at holde blodet flydende spytter lopperne forskellige stoffer ind i blodbanen på det angrebne dyr. Lopperne lægger æg i pelsen, og æggene drysser af værtsdyret og klækker til larver, som lever i dyrets omgivelser i nogen tid, typisk en uge eller to, inden de forpupper sig. I puppen sker forvandlingen fra larve til voksen loppe. En hel cyklus fra æg til voksen loppe kan under gunstige forhold gennemløbes på ca. 3 uger. Ofte vil pupperne imidlertid ligge i meget længere tid inden klækning. Fra pupper i omgivelserne vil lopper så løbende kunne angribe hjemmets kæledyr. Det er således vigtigt at bekæmpe lopper med et loppemiddel, som både har en hurtig indsættende virkning mod de lopper, som allerede er på dyret, og som også har en langvarig virkning, så nye lopper fra miljøet ikke får en chance til at etablere sig på hunden.