Opdragelse

Skrevet af Bonnie Dyrecenter

Stueren

Når hvalpen skal gøres stueren, kan du være ret sikker på, at når den har leget, sovet eller spist, skal den af med det ene eller det andet. Går den søgende, snusende rundt, er det også et sikkert tegn. Bær den straks udenfor. Når den er færdig med at besørge, roses den og belønnes evt. med en godbid. Gribes hvalpen på fersk gerning, siger du nej og bærer den udenfor. Skæld ikke hvalpen ud, når den kommer til at gøre det inde. Ros den i stedet, når den gør det ude. Husk at samle hundens “høm-hømmer” op, så de ikke er til gene for andre mennesker. Du kan købe specielle HØM-HØM-poser hos dyrehandleren. Har du ikke mulighed for at komme ud så hurtigt, som det kræves, kan du lægge aviser og sætte hvalpen på aviserne i de samme situationer. Læg efterhånden aviserne tættere på hoveddøren. Til sidst vil de kunne undværes. Metoden med aviserne kan betyde det bliver sværere at gøre hvalpen stueren, da den fejlagtigt tror, at den altid skal gøre det på aviser. Derfor holder den sig, når den er ude, og venter med at tisse, til den er kommet ind på aviserne.

Opdragelse og træning

Hvalpen skal lære, hvad den må og ikke må. Bliv derfor på forhånd enige, om den må komme i møblerne og tigge ved bordet. Hvis noget er forbudt, er det altid forbudt. Vær konsekvent! Beslut hvilke ord, der skal bruges, når hvalpen skal roses og irettesættes. Hunden forstår ikke lange forklaringer. Brug kun dens navn i forbindelse med ros. Det er utrolig vigtigt at sige til i gerningsøjeblikket. Det nytter ikke noget at skælde ud, efter skaden er sket. Vil du være en god leder for din hund, så optræd altid roligt og behersket, og råb ikke efter den. Den mister respekten for dig, hvis du ikke kan kontrollere dig. Vær i stedet bestemt. Slå aldrig en hund. Det ødelægger tillidsforholdet, og gør den bange og usikker. Beløn hunden. Det er meget sjovere og bedre at belønne, rose og opmuntre hunden for det, den gør godt, i stedet for at skælde ud over det, den gør galt. Der vil være flere perioder, hvor hvalpen ikke er særligt samarbejdsvillig. Når den er 13-16 uger gammel, kommer den i trodsalderen. Der sker en halv kønsmodning. Når den er 7-10 måneder gammel, bliver den fysisk kønsmoden og i 17-22 måneders alderen psykisk kønsmoden. Du har også mulighed for at deltage i træningskurser med din hund. Her tilbydes både grundtræning (almindelig lydighed) og mere specialiseret træning (eksempelvis brugshundeprøve).

/

Sit!

At hunden kan sætte sig roligt ned, er en utrolig lettelse i det daglige. Spurter den fx rundt, når den skal have snor på, eller når der kommer gæster, kan du få den til at sætte sig. Hold en godbid i hånden. Den vil gøre alverdens krumspring for at få fat i godbidden, og i det øjeblik den sætter sig, giver du den godbidden. Når du har gentaget dette nogle gange, begynder du at give kommandoen SIT, og giver den godbidden, når den adlyder. Den har så allerede fundet ud af, at det at sætte sig udløser en godbid. Med tiden vil alene ordet SIT være nok. Husk altid at rose den, når den sætter sig. At gå pænt Den første tur skal være på hvalpens betingelser. Ved jeres næste ture vil du hurtigt opleve, at hvalpen halser af sted. Trækker den i linen, så stop op og vent til hvalpen er færdig med at trække, og gå så videre. Lad ikke hvalpen styre turen.

Lidt af hvert

Giv altid hunden mad i sin egen skål. Derved undgår du tiggeri ved bordet. Springer hunden op, så sig “nej”, og ros den, når den igen står på alle fire. Ved unødig gøen bruges samme princip: sig “nej”, når den gør, og beløn den, når den tier stille. Husk på, at ikke alle mennesker er vilde med hunde. Hold derfor altid din hund i snor på befærdede steder. Løber hunden løs, skal du altid kunne kalde den til dig. Sørg også for, at den får et afslappet forhold til andre mennesker og dyr, så den ikke gør af dem.

 

Alene hjemme

Den første gang hvalpen skal være alene hjemme, bør du ikke være væk i mere end fem minutter. Den vil så erfare, at du kommer igen. Forøg tidsrummet efterhånden. Det bedste tidspunkt at gå på er, når hvalpen er optaget af noget andet; sover, spiser eller leger.