Pas på skovflåten
Forår og efterår er højsæson for en lille blodsuger, som kan være skadelig – både for vores kæledyr og for os selv. Skovflåten trives bedst i et let fugtigt miljø, som eksempelvis næringsrige løvskove. I meget tørre landskaber kan den ikke klare sig. Samtidigt har den brug for et stort antal værtsdyr. Den lever nemlig som snylter, og suger blod fra pattedyr, som eksempelvis mus og hjortevildt. Derfor er dyrehaver og andre steder med store vildtbestande risikoområder.
Da skovflåten kan overføre sygdommen Borelia, er det vigtigt at fjerne den hurtigst muligt. Kontroller derfor både dyrene og jer selv, når familien har været en tur i skoven. Skovflåten opsøger de steder hvor huden er tyndest, eller hvor blodkarene ligger tættest under huden. På hund og kat, vil den ofte sidde under hovedet, på halsen eller på maven. Det du skal kigge efter er et lillebitte (cirka 2-6 millimeter) mørkebrunt til sort dyr, med en rund bagkrop. Bagkroppen svulmer op, når skovflåten suger blod, og antager en rødbrun til lysbrun kulør.
Fjern skovflåten øjeblikkelig, ved at klemme om dyrets forkrop med en pincet og træk til. Forsøg at få snylterens munddele helt ud, da de kan give betændelse, hvis der bliver noget tilbage. Glem alle de gamle husråd om fedtstoffer, sprit, æter, varme, nulren og andre mirakelkure. Køb en velegnet pincet hos din dyrehandler, så er du klar til sæsonen. Nogle af de langtidsvirkende loppekure virker i øvrigt også mod skovflåten. I alvorlige tilfælde, hvor bidstedet svulmer op og rødmer, bør du konsultere dyrlægen.